Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2018-04-04/pre-edintele-parlamentului-a-avut-o-intrevedere-cu-delega-ia-parlamentului-european-53493.html
Data: Apr 4, 2018 (23:27)

Președintele Parlamentului a avut o întrevedere cu delegația Parlamentului European

Președintele Parlamentului Andrian Candu a avut, astăzi, o întrevedere cu delegația europarlamentarilor din Comisia pentru Afaceri Externe și Comisia pentru Bugete.

În contextul viitoarelor alegeri, la solicitarea eurodeputaților, Andrian Candu a precizat că se va recurge la amendarea Constituției pentru garantarea cursului european al țării.

”Unii vorbesc, dar noi acționăm și transformăm aspirația de integrare europeană în proiect de succes. Nu ne plângem și nu criticăm UE. Precondițiile sunt importante și necesare pentru o bună organizare a lucrurilor și a unor rezultate de succes. Respectiv deciziile pe care le luăm nu sunt din seria îmi place – nu-mi place. Sunt decizii asumate în funcție de ce are nevoie țara și ce așteaptă oamenii”, a spus Andrian Candu.

Președintele Parlamentului a făcut o prezentare a acțiunilor întreprinse de autorități pentru implementarea angajamentelor asumate față de UE și propriii  cetățeni. În particular, Andrian Candu a vorbit despre reformele structurale, reforma justiției, stabilizarea sectorului financiar bancar, creșterea economică și a exporturilor în UE, reducerea birocrației, cooperarea cu autonomia Găgăuzia, îmbunătățirea legislației media, integritate și lupta cu corupția.

Referindu-se la implementarea legilor, președintele a menționat că prioritate pentru Parlament a fost și rămâne controlul parlamentar. Audierile, controlul parlamentar și mai nou analiza ex-post sunt subiecte de importanță majoră pentru deputați. Totodată, Consiliul Parlamentar pentru Integrare Europeană urmărește implementarea angajamentelor din Acordul de Asociere și implementarea în timp a acestora.

Delegația Parlamentului European efectuează o vizită în Republica Moldova în perioada 2-6 aprilie 2018, pentru a evalua nivelul de implementare a Acordului de Asociere cu UE și a monitoriza eficiența utilizării sprijinului financiar din partea UE. Despre rezultatele misiunii de documentare în Republica Moldova eurodeputații vor raporta în cadrul Comisiei pentru Afaceri Externe și Comisiei pentru Bugete. Delegația Comisiei pentru Afaceri Externe este condusă de Laima Liucija Andrikienė, iar cea a Comisiei pentru Bugete – de Siegfried Mureşan, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.