Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2018-03-30/deputa-ii-au-examinat-raportul-de-activitate-al-consiliului-coordonator-al-audiovizualului-53402.html
Data: Mar 30, 2018 (17:57)

Deputații au examinat raportul de activitate al Consiliului Coordonator al Audiovizualului

Parlamentul a audiat, în ședința de astăzi, raportul cu privire la activitatea Consiliului Coordonator al Audiovizualului din Republica Moldova (CCA) pe parcursul anului 2017. Hotărârea cu privire la examinarea acestuia a fost susținută de majoritatea deputaților din cei prezenți.

Președintele CCA, Dragoș Vicol a raportat că în anul trecut, instituția s-a convocat în 34 de ședințe publice, în cadrul cărora a adoptat 246 de decizii. ” Pe parcursul anului 2017, CCA a eliberat 19 autorizații de retransmisie, au fost reperfectate 40 și a retras 12 autorizații de acest fel.  Totodată, a eliberat 36 de licențe de emisie,  a declarat nevalabile 31 de licențe, a suspendat 2 licențe, a retras 10 licențe și a reperfectat condițiile a 32 de licențe de emisie”, a spus președintele CCA.
 
Potrivit raportorului,  în anul 2017  au fost distribuite 3 frecvențe radio, inclusiv una pentru primul post de radio pentru comunitatea romă. În contextul reformelor în domeniul audiovizualului, cu privire la majorarea produsului audiovizual autohton în serviciile de programe ale radiodifuzorilor, CCA a aprobat 152 de concepții generale ale serviciilor de programe ale instituțiilor media audiovizuale din țară.
 
Cu referire la procesul de tranziție la televiziunea digitală, Dragoș Vicol a enumerate o serie de acțiuni cu privire la procedura și condițiile de eliberare a licențelor de emisie digitale și a autorizațiilor de retransmisie digitale pentru utilizarea multiplexurilor.
 
În perioada raportată, CCA a monitorizat 37 de posturi de televiziune și radio, fiind descifrate 10.409 ore de emisie. În baza sesizărilor parvenite au fost monitorizate 21 de posturi de televiziune și radio și descifrate 96 de ore de emisie. ”Pentru nerespectarea normelor legale din domeniul audiovizualului, CCA a sancționat 24 de radiodifuzori, aplicând 60 de sancțiuni, inclusiv 34 de avertizări publice și 26 de amenzi”, a precizat președintele.
 
În urma audierii raportului, deputații au adresat întrebări raportorului și membrilor CCA, prezenți la ședință și au făcut declarații.
 
Raportul integral  cu privire la activitatea Consiliului Coordonator al Audiovizualului din Republica Moldova în anul 2017 este plasat pe paginile web oficiale ale CCA și Parlamentului.
 
La 1 ianuarie 2018, pe piața serviciilor media audiovizuale din Republica Moldova erau atestați 183 de deținători de licențe și autorizații de retransmisie, dintre care  67 de autorizații de retransmisie și licențe de emisie pentru distribuitorii de servicii, 61 de licențe de emisie pentru serviciile televizate și 55 de licențe pentru serviciile radiofonice.
 
Potrivit art. 49 din Codul audiovizualului, activitatea CCA este supravegheată de Parlament, prin dezbaterea raportului anual, care se depune în Legislativ până la data de 1 februarie.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova