Trimite e-mail | Printeaza
Economie
30.03.2018

Astăzi a fost pus în circulație un tren modern pe cursa Chișinău-Odesa-Chișinău

Astăzi a fost pus în circulație un tren modern pe cursa Chișinău-Odesa-Chișinău

„Trenul modernizat de pe cursa Chișinău-Odesa va oferi pasagerilor confort, siguranță și timp redus pentru călătorie. Sunt sigur că această schimbare va avea și un impact economic”. Afirmația a fost făcută de ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, la evenimentul de lansare a trenului modernizat pe cursa Chișinău-Odesa. În context, ministrul a mulțumit Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, în special Misiunii Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM), pentru implicare la soluționarea problemelor care au existat până acum la această cursă.

Astăzi a fost pus în circulație un tren modern pe cursa Chișinău-Odesa-Chișinău. Noua garnitură are 4 vagoane, respectiv trei clase de confort – clasa 1, clasa 2 și clasa 3. În toate cele trei clase este aer condiționat și wi-fi. Schimbarea garniturii vechi cu un tren de tip modernizat D1M a permis reducerea timpului de călătorie. Astfel, cursa dintre Chișinău și Odesa durează acum 3 ore și 50 de minute, cu circa 25 de minute mai puțin. Trenul va circula în zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Acesta pornește la ora 06:57 din Gara Chișinău și la ora 18:45 din Odesa. Prețul biletelor variază în funcție de clasă, de la 151 lei și până la 167 lei. La solicitarea ministrului Economiei și Infrastructurii, persoanele care au călătorit astăzi cu cursa Chișinău-Odesa au beneficiat de o reducere a prețului la tichete de 33%.

Potrivit ministrului Economiei și Infrastructurii, datorită colaborării administrației Î.S. „Calea Ferată din Moldova” cu reprezentanții Serviciului Vamal, dar și cu sprijinului EUBAM, controlul vamal pentru pasagerii cursei Chișinău-Odesa este efectuat în incinta Gării din Chișinău, înainte de îmbarcarea pasagerilor în tren, iar procedura nu se mai repetă și la frontieră. Această decizie a permis reducerea timpului de călătorie cu circa 40 de minute spre Odesa și cu aproximativ 50 minute la întoarcere.

Prezent la eveniment, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, a reiterat că lansarea trenului Chișinău-Odessa reprezintă o oportunitate minunată pentru a uni oameni. „Noul tren este modern, sigur și rapid, iar circulația în siguranță a persoanelor și mărfurilor reprezintă o valoare-cheie a UE. Acest tren va aduce beneficii importante, va crea mai multe oportunități și va spori profitul activităților turistice și economice”, a declarat Ambasadorul.

Șeful Misiunii EUBAM, Slawomir Pichor, a remarcat că „pentru EUBAM, condițiile de călătorie îmbunătățite vor crea cu certitudine legături mai strânse între oameni, oferindu-le oportunități mai bune de a se vizita și învăța despre cultura celorlalți. Vreau să felicit toate persoanele implicate în acest proiect pentru că au transformat în realitate visul ca acest tren modernizat să fie pus în circulație”.

Și la Odesa a fost organizat un eveniment de lansare a trenului modernizat, la care au participat Guvernatorul Regiunii Odesa, Maxim Stepanov, și secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Iuliana Drăgălin.

Garnitura veche avea 3 vagoane a câte 81 de locuri fiecare și un vagon cu 67 de locuri, în total 310 locuri. Costul unui bilet era 166 de lei, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus