Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2018-03-29/serviciul-unic-pentru-apelurile-de-urgen-a-112-a-devenit-astazi-activ-in-republica-moldova-53384.html
Data: Mar 29, 2018 (20:54)

Serviciul unic pentru apelurile de urgență 112 a devenit astăzi activ în Republica Moldova

La evenimentul de lansare a participat prim-ministrul Pavel Filip, care a subliniat că, odată cu implementarea acestui sistem, cetățenii aflaţi în situaţii de urgenţă vor beneficia de servicii moderne, la fel ca în țările europene.

„Am creat serviciul 112 pentru ca să aducem serviciile de intervenție mai aproape de cetățeni și pentru că ne gândim la siguranța fiecăruia. Asta înseamnă nu doar că oamenii vor memora doar un singur număr 112, în loc de 901, 902 sau 903, și în viitorul apropiat și 904, ci mai mult, sistemul va automatiza toate procesele”, a spus Pavel Filip.

Softul utilizat pentru sistemul 112 este de ultimă generație, Republica Moldova fiind a doua țară din Europa care-l folosește, după Suedia. Acesta va permite gestionarea cazurilor mult mai complexe și conectarea imediată a tuturor serviciilor - poliția, ambulanța, salvatorii, pompierii, pentru o intervenție mai eficientă. Timpul mediu de chestionare a apelantului se va reduce de trei ori, datorită faptului că sistemul permite identificarea numelui, domiciliului și locației exacte.

Totodată, prim-ministrul a accentuat că rolul determinant le revine, de fapt, operatorilor care activează în cadrul Serviciului 112 și tuturor angajaților serviciilor specializate. „Această combinație dintre tehnologii moderne și oameni dedicați serviciului care îl fac ne va ajuta să avansăm, să facem lucruri minunate. Nu o singură dată am gestionat situații de criză. După aceasta pot spune cu voce tare că voi - salvatorii, pompierii, medicii, polițiștii, dispecerii de la serviciile de urgență și acum și voi, operatorii 112 – sunteți eroii mei!”, a subliniat premierul.

În context, premierul a amintit despre cei patru eroi, membri ai echipajului elicopterului SMURD, care s-a prăbușit acum doi ani la sudul Moldovei, în apropierea localității Haragâș: „A fost momentul când am înțeles că România nu este doar o țară vecină, nu este doar un prieten bun pentru Moldova, dar este ceva mai mult”.

Serviciul 112 a fost inițiat de premierul Pavel Filip în perioada în care era ministru al Tehnologiei Informației şi Comunicațiilor. Numărul unic de urgență 112 funcționează în 36 de state europene și, de astăzi, și în Republica Moldova. Numerele 901, 902 și 903 vor fi active, în paralel, până la sfârșitul lunii iunie, când toate apelurile vor fi redirecționate către 112.