Trimite e-mail | Printeaza
Social
29.03.2018

Rudele persoanelor decorate post-mortem vor primi alocații pentru meritele acestora

Rudele persoanelor decorate post-mortem vor primi alocații pentru meritele acestora

Soţia/soţul persoanei decorate post-mortem cu „Ordinul Republicii” sau cu ordinul „Ştefan cel Mare” va avea dreptul la alocaţii pentru merite deosebite faţă de stat, în sumă de 500 lei lunar.  Parlamentul a votat, în ședința de astăzi, un proiect în acest sens. Noile prevederi au fost susținute de 66 de deputați prezenți.
 
Inițiativa aparține unui grup de deputați și stabilește că alocaţia pentru merite deosebite se plăteşte soţiei ori soţului, după caz, iar în lipsa acestora - unuia dintre părinţii persoanei decorate post-mortem. Totodată, în  cazul părinţilor aflaţi în divorţ, suma se împarte, la cerere, între ei în părţi egale.
 
Totodată, se prevede că alocaţia lunară se stabileşte de la data depunerii cererii cu toate actele necesare, indiferent de faptul dacă persoanele sunt sau nu beneficiari de pensii ori alocaţii sociale de stat. Noile prevederi vor intra în vigoare de la 1 iulie 2018.
 
Prin decretele Preşedintelui Republicii Moldova au fost conferite post-mortem  100 de distincţii „Ordinul Republicii” şi 139 - Ordinul „Ştefan cel Mare”. Conform datelor,  acest drept a fost stabilit doar la 43 de beneficiari. Cuantumul alocaţiei pentru merite deosebite pentru această categorie constituie 500 lei/lunar, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus