Trimite e-mail | Printeaza
Social
28.03.2018

Republica Moldova se confruntă cu provocări demografice semnificative, care continuă să se accentueze

Republica Moldova se confruntă cu provocări demografice semnificative, care continuă să se accentueze

Informațiile au fost prezentate, astăzi, în cadrul audierilor publice cu privire la implementarea Programului național strategic în domeniul securității demografice a Republicii Moldova (2011 – 2025), organizate de Comisia protecție socială, sănătate și familie.

Șefa Centrului de Cercetări Demografice al Institutului Național de Cercetări Economice din cadrul Academiei de Științe, Olga Găgăuz a menționat, cu referire la prognoza populației până în anul 2035, că aceasta ar putea să se micșoreze până la 2 milioane de oameni. Totodată, fiecare a treia persoană va avea peste 60 de ani. Potrivit cercetătoarei, factorul determinant în scăderea numărului populației este migrația în masă.

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari a vorbit despre politicile autorităților îndreptate spre redresarea situației demografice a țării. Ea s-a referit la stabilirea concediului paternal, plata indemnizației paternale, implementarea politicilor de majorare a indemnizațiilor unice acordate la naștere, precum și cele de îngrijire a copilului.

”În proces de avizare se află Regulamentul privind asigurarea familiilor cu bunuri la nașterea copiilor. Conform proiectului, fiecare familie va primi gratuit la nașterea copilului un set cu bunuri de primă necesitate, care va fi oferit prin intermediul instituțiilor medico-sanitare publice și private care oferă servicii perinatale. În același timp, bunurile vor fi de producție autohtonă, cu imprimeu național, din materie primă nepericuloasă sănătății copilului și prietenoasă cu mediul ambiant”, a declarat ministrul.

Reprezentanta adjunctă a UNFPA în Moldova, Natalia Plugaru a menționat că, pentru a răspunde provocărilor demografice, este nevoie de un mix de politici care să fie axate pe susținerea familiilor în planificarea numărului dorit de copii, servicii de îngrijire a copiilor mici, concediu maternal mai scurt, dar mai bine plătit, pentru a reconcilia viața de familie cu cea profesională. ”Doar stimulentele materiale nu au efect pe termen lung și nu determină creșterea ratei de fertilitate”, a spus Natalia Plugaru.

Președinta Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Valentina Buliga a mulțumit tuturor participanților pentru prezență și a declarat că cercetările în domeniu demonstrează că factorii determinanți ai declinului fertilității sunt multipli și se asociază cu transformările economice, sociale, culturale prezente într-o societatea contemporană. Potrivit ei, neangajarea în câmpul muncii, salariile mici, inaccesibilitatea locuinței, accesibilitatea redusă a serviciilor medicale prezintă cele mai complexe probleme pentru familiile din Republica Moldova. În context, parlamentara s-a referit la legislația, adoptată recent cu privire la susținerea familiilor, persoanelor tinere etc.

La finele audierii, Valentina Buliga a îndemnat reprezentanții autorităților, partenerii de dezvoltare, mediul academic și conducerea raioanelor prezente la ședință să expedieze propunerile și recomandările de îmbunătățire a legislației pentru o abordare complexă a problemelor, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus