Trimite e-mail | Printeaza
IT
26.03.2018

Deputații din Comisia securitate națională, apărare și ordine publică, în discuții cu experții americani în domeniul securității cibernetice și informaționale

Deputații din Comisia securitate națională, apărare și ordine publică, în discuții cu experții americani în domeniul securității cibernetice și informaționale

Membrii Comisiei parlamentare securitate naţională, apărare şi ordine publică au avut, astăzi, o întrevedere cu echipa de experți ai Institutului de Inginerie Software (SEI) din SUA, care efectuează o vizită în Republica Moldova, în perioada 26-29 martie curent.

Discuțiile au vizat aspecte legate de eventuale posibilități de colaborare. La întrevedere au participat Președintele Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică Roman Boțan și deputata Mihaela Spătaru, membră a Comisiei.

În discuții, Roman Boțan a menționat că reglementările domeniului securității cibernetice și informaționale se conțin în Concepția securității informaționale, aprobată de Parlament la finele anului 2017. Potrivit deputatului, scopul documentului este de a defini mecanismele de protecție în raport cu amenințările existente. Totodată, în baza acestei Concepții urmează a fi elaborată Strategia securității cibernetice naționale.

În context, deputatul a spus că experiența Institutului de Inginerie Software (SEI) ar fi foarte necesară și binevenită la procesul de elaborare. La fel, Roman Boțan a mulțumit autorităților și poporului american pentru suportul constant acordat Republicii Moldova.

Deputata Mihaela Spătaru a menționat importanța unei expertize instituționale a autorităților implicate în acest domeniu de activitate, pentru a fi stabilite clar obligațiunile și responsabilitățile fiecăruia în depășirea tuturor vulnerabilităților la nivel instituțional în faţa ameninţărilor din spaţiul cibernetic. De asemenea, parlamentara consideră oportună realizarea acţiunilor de conştientizare, educare, instruire şi formare continuă a personalului angajat.

La rândul lor, oaspeții au specificat că, în urma vizitei, vor fi identificate metodele de colaborare a autorităților din Republica Moldova cu experții americani în domeniul securității cibernetice și informaționale.

Potrivit agendei, experții se vor întâlni cu reprezentanții Cancelariei de Stat, Centrului de Telecomunicații Speciale, Ministerului Economiei și Infrastructurii, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, precum și ai companiilor private. Institutului de Inginerie Software (SEI) oferă suport Departamentului de Stat în domeniul securității cibernetice și informaționale, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus