Trimite e-mail | Printeaza
Social
22.03.2018

Deputații au susținut finanțarea din bugetul de stat a pachetului minim de servicii sociale

Un pachet minim de servicii sociale ar putea fi finanțat prin transferuri cu destinație specială de la bugetul de stat. În ședința de astăzi, Parlamentul a susținut, în prima lectură, modificări ale legislației în acest sens.
 
Potrivit proiectului, în sistemul de transferuri cu destinație specială pentru finanțarea pachetului minim de servicii au fost incluse patru tipuri de servicii sociale, conform necesităţilor identificate şi priorităţilor politicilor naţionale de protecţie socială a populaţiei. Acestea sunt Casele de copii de tip familial, Asistența parentală profesionistă, Sprijin pentru familiile cu copii și Serviciul asistență personală pentru persoanele cu dizabilități severe.
 
Președinta Comisiei protecție socială, sănătate și familie Valentina Buliga, autoarea inițiativei a menționat că  scopul proiectului este garantarea sustenabilităţii financiare a serviciilor sociale. Totodată, potrivit ei,  lipsa unui sistem de finanţare a serviciilor sociale bazat pe evaluarea necesităţilor şi performanţei prin mecanisme şi metode standardizate la nivel naţional poate afecta, în mod direct, mersul implementării reformelor în domeniile conexe,  precum prevenirea instituţionalizării şi dezinstituţionalizarea persoanelor cu dizabilităţi şi a copiilor separaţi de părinţi, asigurarea egalităţii de şanse şi nondiscriminarea, elaborarea şi promovarea politicilor bazate pe evidenţe s.a., anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus