Trimite e-mail | Printeaza
Economie
21.03.2018

Modificări la legislația privind lucrările de interes național pentru construcția gazoductului Ungheni – Chișinău

Modificări la legislația privind lucrările de interes național pentru construcția gazoductului Ungheni – Chișinău

Comisia economie, buget și finanțe a examinat, în ședința de astăzi, modificări ale legislației privind declararea utilității publice pentru lucrările de interes național pentru construcția conductei de transport a gazelor naturale pe direcția Ungheni-Chișinău.

Prin completările propuse se instituie o procedură specială de expropriere a circa 4 600 de proprietari de terenuri agricole, care se va desfășura concomitent cu lucrările de construcție. Totodată, este detaliată procedura de plată a despăgubirilor pentru proprietarii bunurilor imobile.  Terenurile proprietate privată şi cele aflate în proprietatea unităţilor administrativ-teritoriale sunt situate în extravilanul și/sau intravilanul orașului Chișinău, comunelor Tohatin, Stăuceni, Grătiești și satul Ghidighici (municipiul Chișinău); satele Sireți, Roșcani, Negrești, Căpriana, Vorniceni, comunele Rădeni, Ghelăuza, Pănășești și orașul Bucovăț (raionul Strășeni); comuna Tuzara, satele Pitușca, Nișcani, Temeleuți, Peticeni, Vălcineț, Sadova și orașul Călărași (raionul Călărași); satul Milești (raionul Nisporeni); comunele Alexeevca, Pârlița, Todirești, Zagarancea și satul Rădenii Vechi (raionul Ungheni).

Potrivit proiectului, acesta nu afectează dreptul la despăgubire a proprietarilor bunurilor imobile, iar Guvernul își asumă responsabilitatea deplină pentru o dreaptă despăgubire a daunelor aduse solului, plantațiilor sau construcțiilor, recoltei nestrânse, precum şi pentru alte daune imputabile.

Documentul a fost elaborat în contextul acțiunilor întreprinse de Ministerul Economiei și Infrastructurii în scopul facilitării construcției conductei de transport gaze naturale pe direcția Ungheni-Chișinău. Scopul acestuia este consolidarea securității energetice a țării prin diversificarea surselor de furnizare a gazelor naturale, obiectiv de importanță deosebită, stabilit în Strategia energetică a Republicii Moldova până în anul 2030.

Proiectul urmează a fi dezbătut și votat în plenul Parlamentului, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus