Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2018-03-21/actele-de-violen-a-asupra-lucratorilor-medicali-vor-fi-sanc-ionate-53210.html
Data: Mar 21, 2018 (20:16)

Actele de violență asupra lucrătorilor medicali vor fi sancționate

Actele de violență asupra lucrătorilor medicali vor fi sancționate. Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat, în ședința de astăzi, completări la Codul contravențional.

Astfel, ultragierea lucrătorului medical, adică jignirea premeditată a onoarei, demnităţii sau reputaţiei profesionale a acestuia în exerciţiul obligaţiilor de serviciu va fi sancționată cu amendă de la 500 la 1 250 de lei. De asemenea, ultragierea lucrătorului medical, însoţită de acţiuni huliganice şi vătămare corporală, va fi sancționată cu amendă de până la 7 500 de lei sau cu arest contravenţional de până la 15 zile.

Potrivit autorilor proiectului, aceste modificări legislative vor crea mecanisme eficiente de protejare a sănătății și drepturilor lucrătorilor medicali. Conform unor date statistice estimative, anual sunt înregistrate circa 100-120 de cazuri de diferite forme de violență asupra cadrelor medicale, inclusiv abuz verbal, psihologic și chiar fizic.

Proiectul urmează a fi examinat și dezbătut în plenul Parlamentului, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.