Trimite e-mail | Printeaza
Economie
14.03.2018

Conform noilor contracte, 70% din energia electrică necesară Republicii Moldova va fi achiziționată de la Centrala de la Cuciurgan, iar 30% - de la compania „DTEK PAVLOGRADUGOLI” din Ucraina

Conform noilor contracte, 70% din energia electrică necesară Republicii Moldova va fi achiziționată de la Centrala de la Cuciurgan, iar 30% - de la compania „DTEK PAVLOGRADUGOLI” din Ucraina

Societatea pe acțiuni „ENERGOCOM” a câștigat licitația și a semnat cu compania „Centrala electrică Moldovenească” (Centrala de la Cuciurgan) și „DTEK PAVLOGRADUGOLI” din Ucraina noile contracte de furnizare a energiei electrice către Republica Moldova, valabile pentru perioada 01 aprilie 2018 – 31 martie 2019.

Conform noilor contracte, 70% din energia electrică necesară Republicii Moldova va fi achiziționată de la Centrala de la Cuciurgan, iar 30% - de la compania „DTEK PAVLOGRADUGOLI” din Ucraina. Această proporție a fost stabilită pe considerente ce țin de diferența de preț dintre cei doi ofertanți, astfel încât cetățenii să plătească un tarif final cât mai mic, dar și o mai bună securizare a furnizării energiei electrice.

Prețul mediu de achiziție constituie circa 5,24 cenți USD/kWh. Deși prețul de achiziție oferit de către cei doi furnizori este mai mare decât cel din contractul precedent, tarifele plătite de cetățeni pentru energia electrică consumată nu se vor majora. Și asta pentru că, în urma introducerii noii metodologii de calculare a prețurilor, dar și datorită evoluției cursului valutar, au fost identificate soluții pentru diminuarea tarifului, astfel încât să fie acoperită această diferență dintre contractul actual și cel anterior.

Informăm, de asemenea, că operatorii reglementați de pe piața energetică din Republica Moldova – ÎCS Gas Natural Fenosa Furnizare Energie SRL, ÎCS RED Union Fenosa SA, SA Furnizarea Energiei Electrice Nord, ÎS Moldelectrica și SA RED Nord, vor încheia cu SA „ENERGOCOM” contracte privind procurarea de energie electrică pentru perioada 01 aprilie 2018 – 31 martie 2019.

Procesul de organizare a licitațiilor a fost transparent, respectându-se Instrucțiunile privind achiziționarea anuală a energiei electrice. Acesta a fost monitorizat de către Grupul de observatori format din reprezentanți ai Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Misiunii de consiliere de nivel înalt a UE și ai Secretariatului Comunității Energetice, , anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus