Trimite e-mail | Printeaza
Social
12.03.2018

Guvernul a aprobat un nou mecanism de determinare a dizabilității

Guvernul a aprobat un nou mecanism de determinare a dizabilității

În contextul reformării sistemului de determinare a dizabilității, Executivul a aprobat astăzi Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Naţional pentru Determinarea Dizabilităţii şi Capacităţii de Muncă și Instrucţiunea privind determinarea gradului de dizabilitate. Scopul proiectului este îmbunătăţirea procesului de determinare a gradului de dizabilitate, prin asigurarea corectitudinii, imparțialității și transparenței acestuia.

Prim-ministrul Pavel Filip a mulțumit tuturor celor care au muncit la elaborarea documentului, în condițiile în care schimbarea procesului de determinare a gradului de dizabilitate era o necesitate stringentă, pentru a garanta transparența sistemului și a elimina corupția. Totodată, Pavel Filip a ținut să accentueze faptul că procesul de determinare a dizabilității nu va mai fi axat doar pe partea medicală, ci și pe aspectul psiho-social. „Fiecare își poate găsi domeniul său de activitate, fiecare poate fi de folos societății”, a spus prim-ministrul.

Regulamentul aprobat prevede formarea structurilor teritoriale ale Consiliului în fiecare raion/municipiu și sector al municipiului Chișinău, care vor asigura la nivel local pregătirea și transmiterea dosarelor pentru determinarea gradului de dizabilitate, fără ca persoanele să se deplaseze în alte unități administrativ-teritoriale. Totodată, nu va mai fi obligatorie prezența cetățenilor la procedura de determinare a gradului de dizabilitate, ceea ce va elimina cheltuielile legate de deplasare și riscurile de corupție.

Setul de documente va putea fi depus și online sau de către reprezentantul desemnat, acesta urmând să fie examinat de către echipe speciale, compuse din experți în determinarea gradului de dizabilitate. În total, vor activa 15 echipe, dintre care 12 pentru determinarea gradului de dizabilitate la adulți și trei - la copii. De asemenea, în vederea examinării corectitudinii determinării gradelor de dizabilitate și a sesizărilor din partea autorităților și cetățenilor, vor fi create trei servicii de control.

Imparțialitatea în procesul determinării gradului de dizabilitate va fi asigurată prin distribuirea aleatorie a dosarelor echipelor speciale și serviciilor de control. Aplicarea circuitului electronic al dosarelor se va efectua prin intermediul Sistemului informațional automatizat „Asistență Socială” (SIAAS), potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus