Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2018-03-07/christine-freilinger-companiile-austriece-sunt-disponibile-sa-ofere-suport-didactic-pentru-instruire-53036.html
Data: Mar 7, 2018 (21:17)

Christine Freilinger: Companiile austriece sunt disponibile să ofere suport didactic pentru instruirea femeilor care vor să lanseze o afacere

Impulsionarea cooperării bilaterale între Republica Moldova și Republica Austria a fost discutată astăzi de către ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, și Ambasadoarea Republicii Austria în țara noastră, Christine Freilinger.

În cadrul întrevederii, oficialii au menționat necesitatea dezvoltării cooperării bilaterale privind implicarea femeilor în toate sectoarele economiei, inclusiv în domeniul tehnologiilor informaționale, precum și susținerea proiectelor pentru tinerii antreprenori. De asemenea, părțile au evidențiat și domeniul turismului ca un sector favorabil pentru dezvoltarea proiectelor comune.

Chiril Gaburici a menționat că Republica Moldova optează pentru o colaborare cu Republica Austria pe cele șapte domenii prioritare ale Ministerului Economiei și Infrastructurii. „Suntem deschiși să dezvoltăm proiecte investiționale comune în mai multe domenii ale economiei naționale. Printre prioritățile anului 2018 se regăsesc dezvoltarea infrastructurii drumurilor, sectorul energetic, atragerea investițiilor, precum și sectorul tehnologiilor informaționale. În acest sens, colaborarea cu partenerii externi, atragerea investitorilor străini prin oferirea oportunităților și facilităților fiscale în cadrul zonelor economice libere și parcurilor industriale sunt obiectivele Guvernului Republicii Moldova”, a afirmat ministrul Chiril Gaburici.

Christine Freilinger a menționat că Republica Austria își dorește fortificarea colaborării cu țările europene, în special cu Republica Moldova, pentru a promova investițiile în țara noastră. În acest sens, specialiștii pe domenii vor analiza toate oportunitățile investiționale oferite și domeniile de referință. În același timp, Ambasadoarea a menționat că partea austriacă ar putea oferi asistență tehnică pentru instruirea persoanelor care activează în domeniul turismului, astfel încât să dezvoltăm cultura turismului la nivelul standardelor europene și să devenim competitivi la acest capitol. Totodată, Christine Freilinger a accentuat disponibilitatea companiilor austriece de a oferi suport didactic pentru instruirea femeilor care vor să lanseze o afacere.

În context, ministrul Economiei și Infrastructurii a specificat că susține inițiativa părții austriece în organizarea forumurilor comune și activităților de implicare a femeilor în afaceri, dezvoltând și promovând proiecte pentru femei și tineri.

Potrivit datelor, în Republica Moldova își desfășoară activitatea o sută de întreprinderi cu capital austriac în valoare de circa 459,3 milioane de lei. După valoarea capitalului investit, Austria se află pe locul 7 printre principalii investitori ai țării noastre. Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Republica Austria, în anul 2017, a înregistrat suma de 121,15 milioane de dolari, în creștere cu 20% față de anul 2016. Exportul a constituit 40,86 milioane de dolari, cu 50% mai mult comparativ cu 2016, iar importul - 80,29 milioane de dolari, în creștere cu 8,89% față de 2016, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.