Trimite e-mail | Printeaza
Politic
05.03.2018

Rezultatele implementării Planului de acțiuni anticorupție al Parlamentului

Rezultatele implementării Planului de acțiuni anticorupție al Parlamentului

Rezultatele implementării Planului de acțiuni anticorupție al Parlamentului pe anii 2016 – 2017 au fost prezentate Biroului permanent.  În perioada respectivă, Parlamentul a aprobat un șir de documente menite să asigure cadrul instituțional pentru anticorupție. Este vorba despre adoptarea proiectelor de lege cu privire la Comisia Națională de Integritate și alegerea membrilor ei, organizarea dezbaterilor cu privirea la realizarea Strategiei naționale anticorupție, aprobarea mijloacelor financiare pentru asigurarea unei structuri adecvate pentru Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal.

18 acțiuni au fost realizate de Parlament pentru exercitarea funcțiilor legislativă și de control. A fost definitivată metodologia de avizare standard a proiectelor de acte legislative, a fost efectuat controlul parlamentar, fiind organizate audieri și consultări asupra aplicării mecanismelor de prevenire a corupției în diferite domenii. De asemenea, a fost creată Subcomisia pentru supravegherea și controlul asupra modului de administrare și întrebuințare a finanțelor publice și patrimoniului public.

Pe parcursul anilor 2016 – 2017 Parlamentul a desfășurat mai multe acțiuni menite să asigure transparența procesului legislativ și a activității parlamentare. A fost adoptată Strategia de comunicare a Parlamentului pentru anii 2017 – 2020, document care stabilește direcțiile strategice de comunicare pentru a asigura un Parlament transparent, deschis și previzibil, care informează, educă și atrage auditoriile în dezbateri pentru schimbarea spre bine prin efort comun.

Totodată, a fost organizată, în premieră, săptămâna deschiderii parlamentare, au fost organizate diverse seminare tematice, iar cetățenii au participat la Ziua ușilor deschise la Parlament.

În 2016, a fost constituit Biroul Național GOPAC Moldova, pe parcursul anului 2017 fiind organizate mai multe evenimente. Biroul Național Moldova al Organizației Globale a Parlamentarilor împotriva Corupției din Europa de Sud-Est reunește actuali și foști parlamentari, reprezentanți ai tuturor fracțiunilor parlamentare. Pe data de 12 octombrie 2017, grupul GOPAC Moldova a prezentat, în plenul Parlamentului, o declarație anticorupție cu privire la angajamentul de a respecta normele etice și de integritate în legislativ și de a depune eforturi pentru eliminarea flagelului corupției din societate, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus