Trimite e-mail | Printeaza
Politic
02.03.2018

John Herbst: Gazul a devenit un instrument de presiune și element de amenințare geopolitică a Rusiei în raport cu statele din regiune

John Herbst: Gazul a devenit un instrument de presiune și element  de amenințare geopolitică a Rusiei în raport cu statele din regiune

Gazul a devenit un instrument de presiune și element  de amenințare geopolitică a Rusiei în raport cu statele din regiune, a declarat Ambasadorul John Herbst în cadrul panelului dedicat securității energetice a Conferinței interparlamentare de nivel înalt  „Georgia, Republica Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările de securitate curente”.
 
”Doar prin diversificarea pieții energetice și o politică energetică unică pe teritoriul UE, situația poate fi schimbată”, a menționat Herbst. Potrivit lui, este vitată consolidarea pieței energetice europene.
 
Senatorul Titus Corlățean s-a referit la sprijinul geopolitic al României de integrare europeană și securitate energetică pentru Republica Molodva. În context, senatorul a menționat proiectele de interconexiune a gazoductului și rețelelor de energie electrică.
 
Timothy Fairbank, Centrul Eurasia, Consiliul Atlantic, a subliniat importanța consolidării independenței energetice din zonă și a diversificării surselor de energie. În context, Agnia Grigas, expert, Consiliul Atlantic a opinat că gazul lichefiat ar putea fi o alternativă reală pentru depășirea dependenței față de Rusia, în particular ea s-a referit la terminalul de gaze lichefiate din Croația care urmează să fie lansat curând.
 
Deputata Radei Supreme a Ucrainei Natalia Katser-Buchkovska și vicepreședinta Seimasului Republicii Lituania Irena Degutiene au împărtășit experiența țărilor lor în diversificarea energetică.
 
Conferința organizată, în parteneriat cu Consiliul Atlantic la inițiativa președinților Parlamentelor Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei  dezbate probleme legate de securitatea informațională, energetică, apărare, precum și va discuta despre asigurarea creșterii economice stabile și a statului de drept în regiune. Evenimentul a adunat circa 150 de oficiali și experți de nivel înalt, inclusiv speakeri de Legislative, europarlamentari, reprezentanți ai Congresului SUA, experți notorii internaționali și regionali.

Astăzi cei trei președinți de Parlamente au semnat o declarație comună în care se angajează să-și unească eforturile pentru promovarea unor politici comune de apărare și securitate.

Reprezentanți ai Parlamentelor, ai Congresului SUA, europarlamentari participă la prima Conferință interparlamentară la nivel înalt în probleme de securitate, organizată la Chișinău. De asemenea, pentru dezbateri au venit experți notorii precum sunt vicepreședintele executiv al Consiliului Atlantic Damon Wilson,  Anders Aslund, Eurasia Center, Consiliul Atlantic, Directorul Eurasia Center John Herbst, ambasadorul Asif Chaudhry, directorul asociat RUSI, Jonathan Eyal, Ambasadorul Alexander Vershbow, fost secretar general adjunct NATO, alți experți internaționali și regionali.

Informații complete despre eveniment, participanți și vorbitori, precum și transmisiunea live a evenimentului găsiți pe https://parl4sec.md/ro/ și paginile evenimentului de pe facebook și twitter, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus