Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2018-03-02/irakli-kobakhidze-republica-moldova-i-georgia-se-confrunta-cu-provocari-i-probleme-similare-av-nd-un-52959.html
Data: Mar 2, 2018 (20:32)

Irakli Kobakhidze: Republica Moldova și Georgia se confruntă cu provocări și probleme similare, având un trecut istoric comun

Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu președintele Parlamentului Georgiei, Irakli Kobakhidze, aflat în vizită în țara noastră cu ocazia participării la Conferința interparlamentară ”Georgia, Moldova, Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările actuale de securitate”.

Părțile au constatat o intensificare a dialogului între țări, atât la nivel parlamentar, cât și guvernamental. Astfel, în 2017, prim-ministrul Pavel Filip a efectuat o vizită oficială în Georgia și tot anul trecut și-a desfășurat activitatea Comisia interguvernamentală moldo-georgiană de colaborare comercial-economică. Cu această ocazie, a fost organizat și un For al oamenilor de afaceri din cele două țări.

Oficialii au menționat că există voință, interes și potențial pentru a dezvolta în continuare colaborarea bilaterală. În primul semestru al acestui an, premierul Georgiei, Ghiorghi Kvirikașvili, urmează să viziteze Republica Moldova. Cu această ocazie, este planificată și o nouă ședință a Comisiei interguvernamentale de colaborare comercial-economică.

O atenție aparte în cadrul dialogului a fost acordată și cooperării în domeniile educației, cultural-umanitar și turistic. Premierul Pavel Filip a menționat interesul Republicii Moldova pentru preluarea experienței georgiene în reformarea justiției, în atragerea investitorilor și a turiștilor străini.

Totodată, șeful Executivului a evidențiat importanța consolidării eforturilor pentru integrarea europeană a celor două țări. ”Este important schimbul de opinii și experiență pentru a parcurge mai ușor și mai repede calea noastră europeană”, a accentuat Pavel Filip.

Președintele Parlamentului Georgiei, Irakli Kobakhidze, a susținut această idee, menționând că Republica Moldova și Georgia se confruntă cu provocări și probleme similare, având un trecut istoric comun. La fel, au un scop bine determinat - integrarea în Uniunea Europeană și în atingerea acestui obiectiv este importantă susținerea reciprocă la nivel bilateral, dar și în cadrul structurilor internaționale.  În acest sens, oficialii au evidențiat în mod special colaborarea în cadrul Parteneriatului Estic, precum și schimbul de experiență în vederea implementării Acordurilor de Asociere și a Acordurilor de liber schimb cu UE, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.