Trimite e-mail | Printeaza
Politic
01.03.2018

Președintele Parlamentului Georgiei, sosit la lucrările Conferinței interparlamentare de nivel înalt pentru securitate

Președintele Parlamentului Georgiei, sosit la lucrările Conferinței interparlamentare de nivel înalt pentru securitate

În dimineața zilei de astăzi, Președintele Parlamentului Andrian Candu l-a întâmpinat la aeroport pe speakerul Georgiei Irakli Kobakhidze, sosit la Chișinău. Delegația georgiană va participa la lucrările Conferinței interparlamentare de nivel înalt ” „Georgia, Republica Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările de securitate curente”, organizată mâine la Chișinău.
 
Andrian Candu a salutat oaspeții și a mulțumit pentru organizarea comună a primului eveniment la nivel înalt, pe probleme de securitate regională. 
 
Conferința organizată, în parteneriat cu Consiliul Atlantic la inițiativa președinților Parlamentelor Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei va dezbate probleme legate de securitatea informațională, energetică, apărare, precum și va discuta despre asigurarea creșterii economice stabile și a statului de drept în regiune. Evenimentul va întruni circa 150 de oficiali și experți de nivel înalt, inclusiv speakeri de Legislative, europarlamentari, reprezentanți ai Congresului SUA, experți notorii internaționali și regionali. 
 
Cei trei președinți de Parlamente își unesc eforturile pentru promovarea unor politici comune de apărare și securitate.
 
Reprezentanți ai Parlamentelor din zonă precum și ai Congresului SUA, europarlamentari au confirmat participarea la prima Conferință interparlamentară la nivel înalt în probleme de securitate „Georgia, Republica Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările de securitate curente”, organizată la Chișinău. De asemenea, au confirmat participarea experți notorii precum sunt vicepreședintele executiv al Consiliului Atlantic Damon Wilson,  Anders Aslund, Eurasia Center, Consiliul Atlantic, Directorul Eurasia Center John Herbst, ambasadorul Asif Chaudhry, directorul asociat RUSI, Jonathan Eyal, Ambasadorul Alexander Vershbow, fost secretar general adjunct NATO, alți experți internaționali și regionali. 
 
Informații complete despre eveniment, participanți și vorbitori, inclusiv biografii ale vorbitorilor le găsiți pe https://parl4sec.md/ro/ și paginile evenimentului de pe facebook și twitter.  În ziua reuniunii,  pe aceste platforme și pe pagina web oficială a Parlamentului veți putea urmări în direct conferința interparlamentară de nivel înalt pe probleme de securitate.
 
Relațiile diplomatice între Republica Moldova și Georgia au fost stabilite la 25 iunie 1992. În aprilie 2014, în premieră, a avut loc vizita oficială a unui Președinte al Parlamentului Georgiei la Chișinău. În iulie 2017, speakerii Parlamentelor Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei au solicitat Parlamentului European să adopte o Rezoluție pentru deschiderea perspectivei de aderare privind cele trei țări asociate întru accelerarea progreselor și transformărilor democratice, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus