Trimite e-mail | Printeaza
Economie
28.02.2018

Promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, examinată la Comisia economie, buget și finanțe

Promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, examinată la Comisia economie, buget și finanțe

Comisia economie, buget și finanțe a solicitat Ministerului Economiei și Infrastructurii informații despre acțiunile desfășurate pentru a asigura intrarea în vigoare a Legii privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile.
 
Parlamentul a adoptat respectiva lege în februarie 2016, ea urmând să intre în vigoare la sfîrșitul lunii martie a anului curent.
 
Potrivit Secretarului de stat Vitalie Iurcu, în 2017, Ministerul Economiei și Infrastructurii a elaborat cadrul normativ secundar necesar pentru implementarea legii. Vitalie Iurcu a menționat că, începând cu 25 martie 2018, va fi pusă în aplicare componenta primară a legii, iar actele conexe vor fi aprobate de Guvern în termen proxim.
 
”Din totalul actelor normative secundare, 5 documente erau de responsabilitatea Ministerului Economiei și Infrastructurii. Dintre acestea a fost aprobată o hotărâre de Guvern, două acte sunt la etapa expertizării anticorupție la CNA, unul a fost avizat de structurile responsabile și în scurt timp va fi expediat în adresa CNA, iar unul a fost elaborat și acum transferat în competența ANRE”, a declarat oficialul.
 
Totodată, Vitalie Iurcu a anunțat că au fost aprobate Metodologia de determinare a tarifelor fixe şi a prețurilor la energia electrică produsă de producătorii eligibili din surse regenerabile de energie și Regulamentul privind garanțiile de origine pentru energia electrică produsă din surse regenerabile de energie, care vor fi puse în aplicare la data intrării în vigoare a legii.
 
La rândul său, Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Ștefan Creangă a solicitat Ministerului Economiei prezentarea informațiilor suplimentare despre etapa la care se află fiecare act în procesul elaborării și termenii de definitivare. ”La 25 martie trebuie să intre în vigoare legea, dar avem un pachet de acte normative care încă nu sunt aprobate, deși Ministerul Economiei și Infrastructurii a avut la dispoziție 1 an pentru elaborarea cadrului conex. Faptul că ne-ați anunțat că sunt un șir de documente la expertizare îmi oferă încrederea că vor fi aprobate în termen de Guvern”, a menționat Ștefan Creangă.
 
Tot în ședința de astăzi, Comisia economie, buget și finanțe a aprobat modificări și completări la Legea privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile. Modificările vor oferi mai multă claritate investitorilor în domeniul energiei regenerabile, respectiv vor corela prevederile legii respective cu legislația cu privire la energia electrică și gazele naturale.
 
Autorii propun introducerea în legislație a noțiunilor de garanție de bună execuție a contractului, garanție pentru ofertă și garanție pentru participare. Cuantumul garanției pentru participare pentru 1 KW putere instalată nu poate depăși 2% din valoarea investiției, iar cuantumul garanției de bună executare a contractului nu poate depăși 10% din valoarea investiției specifice. Mijloacele financiare acumulate vor fi virate în bugetul de stat, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus