Trimite e-mail | Printeaza
Politic
26.02.2018

Teodor Meleşcanu a pledat, la Bruxelles, în favoarea menţinerii atenţiei şi sprijinului UE pentru parcursul european al Republicii Moldova

Teodor Meleşcanu a pledat, la Bruxelles, în favoarea menţinerii atenţiei şi sprijinului UE pentru parcursul european al Republicii Moldova

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a pledat, luni, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, care a avut loc la Bruxelles, în favoarea menţinerii atenţiei şi sprijinului Uniunii Europene pentru parcursul european al Republicii Moldova, se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Potrivit sursei citate, miniştrii de externe au reiterat sprijinul Uniunii Europene pentru parcursul european al Republicii Moldova în condiţiile unui ritm accelerat al reformelor.

"Au fost adoptate concluzii care reconfirmă de o manieră constructivă disponibilitatea Uniunii Europene şi a statelor membre de a rămâne implicate în transformarea europeană a ţării, dar şi aşteptările acestora de la autorităţile de la Chişinău de continuare a reformelor în perioada următoare. Ministrul Teodor Meleşcanu a salutat progresele, reiterând sprijinul constant şi ferm al României pentru aspiraţiile europene ale Republicii Moldova. În context, a pledat pentru menţinerea atenţiei şi sprijinului UE, astfel încât procesul de implementare a Acordului de Asociere să continue, contribuind la modernizarea instituţiilor, în beneficiul final al cetăţenilor din Republica Moldova", se precizează în comunicat.

Totodată, miniştrii de externe europeni au avut un schimb de opinii privind ultimele evoluţii din Venezuela, exprimându-şi preocuparea majoră faţă de înrăutăţirea crizei politice şi a celei umanitare. Miniştrii afacerilor externe au discutat şi pe marginea evoluţiilor recente ale procesului de pace din Orientul Mijlociu.

"A reieşit nevoia unei implicări mai active a Uniunii Europene, în cooperare cu partenerii internaţionali din Cvartet şi cu statele arabe din regiune. Ministrul Teodor Meleşcanu a reiterat poziţia de principiu a ţării noastre privind necesitatea reluării negocierilor directe pentru rezolvarea justă şi durabilă a conflictului israeliano palestinian, prin implementarea soluţiei celor două state", se mai arată în comunicat.

În cadrul dejunului de lucru, miniştrii de externe din Uniunea Europeană au avut un schimb de opinii cu omologii din Palestina, Egipt, Iordania, Maroc, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi cu Secretarul General al Ligii Statelor Arabe, referitor la eventuale opţiuni ce pot fi identificate în sprijinul îmbunătăţirii situaţiei din teren şi facilitării reluării negocierilor directe între părţi în vederea unei soluţii negociate "a celor două state", Israel şi Palestina. A fost reafirmat sprijinul hotărât al statelor arabe şi al Ligii Statelor Arabe în favoarea unei implicări active a UE în direcţia deblocării procesului de pace.

Tot luni, ministrul Teodor Meleşcanu s-a întâlnit, la Bruxelles, cu omologul său saudit Adel bin Ahmed Al-Jubeir, ocazie cu care cei doi demnitari au agreat necesitatea impulsionării dialogului politic bilateral până la cel mai înalt nivel, în cursul acestui an. Potrivit MAE, din dialog s-a desprins interesul saudit pentru aprofundarea relaţiilor economice, creşterea investiţiilor în ţara noastră şi intensificarea schimburilor în domeniul cultural şi al educaţiei, scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus