Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2018-02-23/deputa-ii-au-respins-mo-iunea-simpla-inaintata-ministrului-economiei-i-infastructurii-52829.html
Data: Feb 23, 2018 (20:16)

Deputații au respins moțiunea simplă înaintată ministrului Economiei și Infastructurii

Moțiunea simplă asupra politicii interne în domeniul economiei, realizate de Ministerul Economiei și Infastructurii, condus de ministrul Chiril Gaburici, a fost respinsă  astăzi de deputați. Aceasta a fost  înaintată de fracțiunea parlamentară a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova în ședința plenară din 15 februarie curent.
 
După prezentarea raportului, sesiunea de întrebări – răspunsuri și declarații,  deputați au respins moțiunea simplă asupra politicii interne în domeniul economiei, realizate de Ministerul Economiei și Infastructurii, condus de ministrul Chiril Gaburici. Din cei 51 de deputați prezenți la ședință, nimeni nu a susținut moțiunea.
 
Potrivit datelor prezentate de președintele Parlamentului, Andrian Candu, creșterea economică a Moldovei în 2017 a fost de circa 4%. ”Salariul mediu pe economie crește cu peste 30% în ultimii 2 ani - de la 4.611 lei la sfârșitul lui 2015 la 6.150 de lei, cât e calculat în medie pentru 2018. Au crescut salariile în medicină, au crescut salariile în educație. Pensiile au crescut de asemenea – cu 10% în 2016 și cu 7% în 2017, după cum a crescut și indemnizația unică pentru nașterea copilului și alte ajutoare și forme de sprijin pentru cetățeni. S-au majorat și investițiile în 2017, inclusiv investițiile din bugetul de stat cu 34%”, a spus Andrian Candu. 
 
Moțiunea se referă, în special, la realizarea unui control parlamentar asupra activității Ministerului Economiei și Infrastructurii,  revizuirea prin micșorare a cuantumului impozitelor și asigurarea modernizării în industrie, agricultură și infrastructură. De asemenea, s-a solicitat analiza tarifelor pentru serviciile locativ-comunale, gazele naturale și alte tarife.
 
Conform procedurii legislative, pentru susținerea moțiunii simple sunt necesare majoritatea voturilor deputaților prezenți la ședință, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.