Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2018-02-17/parlamentul-va-raporta-despre-ac-iunile-intreprinse-pentru-egalitatea-de-gen-52721.html
Data: Feb 17, 2018 (09:49)

Parlamentul va raporta despre acțiunile întreprinse pentru egalitatea de gen

Anual, până la 1 iulie, Comisia parlamentară drepturile omului și relații interetnice va raporta despre măsurile întreprinse de Legislativ cu privire la egalitatea de gen. Biroul permanent a hotărât aceasta la ședința din săptămâna curentă.
 
Planul de acțiuni cu privire la egalitatea de gen pentru anii 2017 -2021 a fost aprobat de Biroul permanent la sfârșitul sesiunii de primăvară. Acesta prevede că toate proiectele de legi, până la adoptarea finală, vor fi analizate prin prizma dimensiunii de gen. Abordarea integratoare a dimensiunii de gen se include în toate politicile, programele, practicile și procesul de luare a deciziiilor în Parlament.
 
De asemenea, documentul prevede și introducerea practicilor de bugetare sensibilă la dimensiunea de gen, promovarea și participarea egală a bărbaților și femeilor din activitatea parlamentară, majorarea numărului de femei deputate în organele de conducere, grupuri de lucru, delegații parlamentare etc.
 
Un obiectiv aparte se referă la susținerea consolidării și funcționării instituționale a Platformei de Dialog a Doamnelor Deputate prin menținerea legăturilor cu alte organizații pluripartinice ale femeilor, cu organizațiile societății civile care susțin și promovează egalitatea de gen.
 
Până la finele acestui an urmează a fi elaborat un studiu al bunelor practice internaționale în vederea utilizării limbajului sensibil la gen în comunicarea internă și externă realizată de Parlamentele naționale. În context, va fi analizat Regulamentul de organizare și funcționare a Secretariatului Parlamentului pentru a verifica nivelul de corespundere a acestuia la standardele unui limbaj sensibil la gen.
 
Anterior, a fost elaborat și prezentat deputaților şi funcționarilor Raportul de audit de gen în Parlament. Studiul a fost elaborat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în cadrul proiectului “Îmbunătățirea democrației în Moldova prin suport parlamentar şi electoral”, implementat cu sprijinul financiar al Guvernului Suediei. Raportul  a recomandat asigurarea principiului egalității de gen prin ajustarea legislației și implementarea unui Plan de acțiuni pe aspectele egalității de gen, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.