Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2018-02-17/ministrul-chiril-gaburici-i-reprezentan-ii-camerei-de-comer-i-industrie-au-dezbatut-solu-iile-pentru-52719.html
Data: Feb 17, 2018 (09:36)

Ministrul Chiril Gaburici și reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie au dezbătut soluțiile pentru problemele sectorului industrial

Oportunitățile de dezvoltare a sectorului industrial, problemele din domeniu, dar și soluțiile propuse au fost discutate astăzi de ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, și Secretarul general de stat, Iulia Costin, cu reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.

”Industria este foarte importantă pentru economia oricărei țări. Nu negăm că există probleme și dificultăți în acest sector. De aceea, organizăm discuții cu mediul de afaceri ca să identificăm problemele și soluțiile pentru rezolvarea acestora. Este important să ținem pasul cu schimbările tehnologice, cu reformele care au menirea de a dezvolta și moderniza economia Republicii Moldova”, a declarat Chiril Gaburici.

În cadrul discuțiilor, au fost abordate un șir de subiecte sectoriale, cum ar fi aplicarea prevederilor Regulamentului privind subvenționarea creării locurilor de muncă, definitivarea Strategiei pentru dezvoltarea Republicii Moldova 2019-2030, taxele vamale la materia primă pentru producători, lipsa forței de muncă, transparența în achizițiile publice, calitatea produselor, tarifele diferențiate la serviciile de apă și canalizare, precum și transpunerea directivelor și standardelor europene, pentru îndeplinirea prevederilor din Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Ministrul Economiei și Infrastructurii a mulțumit reprezentanților businessului din Republica Moldova pentru deschidere și implicare în identificarea problemelor cu care se confruntă sectorul industrial. ”Vă îndemn să fiți activi și să vă implicați în identificarea problemelor din sector. Trebuie să ne consolidăm eforturile, astfel încât să găsim soluțiile cele mai viabile. Aceste ședințe vor deveni o practică, o platformă de comunicare între mediul de afaceri și Ministerul Economiei și Infrastructurii”, a subliniat Chiril Gaburici.

Prezent la discuții, președintele CCI, Sergiu Harea, a apreciat susținerea Ministerului Economiei și Infrastructurii în dezvoltarea industriei Republicii Moldova și a mulțumit pentru inițierea unui dialog deschis între autorități și mediul de afaceri. Potrivit lui, la următoarea ședință vor fi abordate subiecte ce țin de facilitarea comerțului și implementarea prevederilor Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA), anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.