Trimite e-mail | Printeaza
Economie
17.02.2018

Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale a aprobat Planul anual de finanțare

Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale a aprobat Planul anual de finanțare

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a participat la ședința Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR), privind examinarea rezultatelor implementării, în anul 2017, a Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională (SNDR) pentru anii 2016-2020 și aprobarea Planului anual de finanțare pentru acest an.

Chiril Gaburici a apreciat rezultatele obținute privind implementarea a 39 de proiecte în 2017, care au fost incluse în programul SNDR la nivel regional și local, menționând că dezvoltarea infrastructurii regionale și premisele revitalizării urbane sunt o prioritatea atât a Guvernului Republicii Moldova, cât și a Ministerului Economiei și Infrastructurii.

În raportul privind implementarea Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională, Dorin Andros, secretar de stat din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) a prezentat pașii întreprinși și rezultatele obținute privind implementarea proiectelor repartizate pe domenii. Astfel, pentru aprovizionarea cu apă și sanitație au fost implementate 11 proiecte, iar pentru infrastructura drumurilor regionale și locale – 7 proiecte. De asemenea, 7 proiecte au fost realizate pentru eficiență energetică în clădiri publice, 8 proiecte pentru infrastructura de sprijin a afacerilor, 5 proiecte pentru sporirea atractivității turistice și unul pentru managementul deșeurilor solide. Potrivit lui Dorin Andros, activitățile au fost orientate spre realizarea unor obiective specifice, precum accesul asigurat la servicii și utilități publice calitative, creșterea economică sustenabilă în regiuni și guvernanța îmbunătățită în domeniul dezvoltării regionale.

Totodată, în scopul implementării proiectelor finanțate din Fondul național pentru dezvoltare regională (FNDR), anul trecut au fost valorificate mijloace financiare în mărime de 187 de milioane de lei, ceea ce constituie 100% din alocările prevăzute din FNDR pentru anul 2017.

De asemenea, în cadrul ședinței Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale a fost aprobat Planul anual de finanțare pentru anii 2017-2020 și a cheltuielilor operaționale ale Agențiilor de dezvoltare regională. Pentru finanțarea proiectelor de dezvoltare regională urmează a fi utilizate mijloacele din FNDR și ale partenerilor de dezvoltare. Potrivit proiectului legii bugetului de stat pentru anul 2018, în FNDR sunt alocate mijloace financiare în mărime de 200 de milioane de lei. În context, a fost aprobată propunerea Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor de alocare a mijloacelor financiare ale FNDR preconizate pentru anul 2018 pentru implementarea proiectelor de dezvoltare regională, în sumă de circa 185 de milioane de lei, precum și pentru cheltuieli operaționale ale Agențiilor de Dezvoltare Regională Nord Centru, Sud și UTA Găgăuzia, circa 15 milioane de lei.

În cadrul ședinței de astăzi au fost discutate și premisele revitalizării urbane în Republica Moldova, care contribuie nemijlocit la creșterea atractivității investițiilor în afaceri și îmbunătățirea serviciilor publice, precum și la creșterea atractivității turistice.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus