Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2018-02-17/a-fost-creat-depozitarul-institu-ional-earhiva-al-parlamentului-52722.html
Data: Feb 17, 2018 (09:51)

A fost creat depozitarul instituțional e-Arhiva al Parlamentului

Documentele și materialele privind activitatea Parlamentului și a subdiviziunilor acestuia sunt sistematizate în depozitarul instituțional  e-Arhiva. Biroul permanent a aprobat, la ședința din săptămâna curentă, Regulamentul privind organizarea și funcționarea fondului arhivistic, administrarea și gestionarea depozitarului instituțional e-Arhiva a Legislativului.
 
Depozitarul instituțional e-Arhiva al Parlamentului este arhiva online creată pentru a colecta, păstra și disemina copiile digitale ale produselor informaționale, ale resurselor și ale activelor curente și istorice.
 
Fondul arhivistic al Legislativului este constituit din documente și materiale ce vizează activitatea Parlamentului, care au termen de păstrare permanent. Acestea presupun legile, hotărârile, proiecte de legi și hotărâri, registre de stat, stenograme, procese-verbale, note informative, inițiative legislative, decizii, regulamente, planuri, rapoarte etc.
 
Totodată, arhiva cuprinde documente cu termen lung de păstrare, de 75 de ani și cu termen provizoriu de păstrare, de până la 20 de ani. Acestea sunt dispozițiile, ordinele, dosarele etc.
 
Documentația parlamentară depusă în arhivă pe suport de hârtie este scanată și transformată în format electronic. Digitizarea fondului arhivistic pentru perioada anilor 1990 – 2016 cuprinde peste 600 000 pagini, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.