Trimite e-mail | Printeaza
Economie
14.02.2018

Pe parcursul anului 2017 investițiile anuale ale BERD în Republica Moldova au atins un record istoric

Pe parcursul anului 2017 investițiile anuale ale BERD în Republica Moldova au atins un record istoric

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare apreciază realizările înregistrate de Republica Moldova și tendințele ascendente de schimbare în bine, încurajând continuarea reformelor. Poziția a fost anunțată la întrevederea Președintelui Parlamentului Andrian Candu cu Președintele BERD, Suma Chakrabarti, aflat într-o vizită la Chișinău.

Președintele Parlamentului a punctat drept prioritate creșterea capacității de absorbție a fondurilor și relansarea proiectelor de infrastructură, inclusiv energetică, rutieră, apă, gaz, canalizare, precum și creșterea democrației, deschiderii și transparenței. ”Avem ambiția să transformăm anul acesta Moldova într-un mare șantier”, a precizat el. Andrian Candu s-a referit la modificările legislative adoptate pentru consolidarea sistemului financiar-bancar și asigurarea unui climat investițional atractiv. De asemenea, Președintele Parlamentului a subliniat importanța pentru autorități a măsurilor care vor crește nivelul de democrație, deschidere și transparență.

Andrian Candu și Suma Chakrabarti au făcut un schimb de opinii despre proiectele investiționale desfășurate în Republica Moldova cu sprijinul BERD, precum și acțiunile prevăzute în noua Strategie BERD pentru Republica Moldova pe anii 2017-2022.

Pe parcursul anului 2017 investițiile anuale ale BERD în Republica Moldova au atins un record istoric. BERD a acordat finanțare țării noastre în valoare de 130 de milioane de euro pentru a sprijini sectorul privat și a dezvolta infrastructura.

De la începutul activității sale în Republica Moldova, BERD a finanțat 122 de proiecte în valoare de peste 1,2 mld de euro. Actualul portofoliu al BERD este de 581 milioane de euro, dintre care 69% alocate pentru infrastructură, 13% pentru sectorul energetic, 10% pentru industrie, comerț și agrobusiness, 8% pentru instituțiile financiare, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus