Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
08.02.2018

Serviciul unic de urgență 112 va deveni funcțional la finele lunii martie

Serviciul unic de urgență 112 va deveni funcțional la finele lunii martie

Ultimele evoluții privind pregătirea pentru lansarea Serviciului unic pentru apelurile de urgență 112, acțiunile realizate și măsurile care mai urmează a fi întreprinse au fost discutate astăzi în cadrul unei ședințe, prezidată de prim-ministrul Pavel Filip.

Potrivit informațiilor prezentate, au fost identificate sediile pentru dislocarea a două Centre de preluare a  apelurilor de urgență în municipiul Chișinău și a fost achiziționat sistemul informațional unic pentru preluarea apelurilor.

Soluția tehnologică procurată este una dintre cele mai avansate la nivel european, până acum fiind implementată doar în Suedia și Danemarca. Aceasta oferă o serie de opțiuni esențiale noi: localizare geografică, preluarea apelurilor video direct din platforma CordCom, preluarea mesajelor text, captarea și introducerea în sistem a imaginii și video de pe alte dispozitive. Astfel, persoanele cu deficiențe de auz și vedere vor putea apela fără probleme serviciul 112.

Premierul Pavel Filip a subliniat că este importantă reacția cât mai promptă în situațiile  critice, când orice secundă contează pentru salvarea de vieți omenești, iar noua tehnologie va reduce substanțial timpul de intervenție în situațiile de urgență.

Șeful Guvernului a solicitat să fie întreprinse toate măsurile necesare pentru implementarea cât mai eficientă a Serviciului unic pentru apelurile de urgență 112. Acesta  urmează să devină funcțional la finele lunii martie curent, integrând numerele 901, 902 și 903.

112 este numărul unic pentru apelurile de urgență activ în toate statele membre ale Uniunii Europene. Funcționează în regim non-stop și poate fi apelat absolut gratuit de fiecare cetățean de pe telefonul fix și mobil.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus