Trimite e-mail | Printeaza
Economie
02.02.2018

Prim-ministrul Pavel Filip a avut o întrevedere cu membrii Asociației Investitorilor Străini din Republica Moldova

Prim-ministrul Pavel Filip a avut o întrevedere cu membrii Asociației Investitorilor Străini din Republica Moldova

Dialogul s-a axat pe acțiunile întreprinse de Guvern pentru îmbunătățirea mediului de afaceri și problemele care mai urmează a fi rezolvate. Prim-ministrul a menționat că, deși cei doi ani de activitate au fost marcați de situații dificile, precum criza din sectorul financiar-bancar, Guvernul a reușit să înregistreze anumite progrese și va continua să valorifice potențialul existent pe toate segmentele. Printre realizări premierul a evidențiat creșterea economică anuală de 4%, redresarea situației din sectorul bancar și atragerea, recent, a unui investitor străin important în acest domeniu, precum și măsurile întreprinse pentru confortul antreprenorilor.

În această ordine de idei, Pavel Filip a subliniat rolul Consiliului Economic și profesionalismul cu care Asociația Investitorilor Străini se implică în dezbaterile organizate pe această platformă. Potrivit premierului, în prezent, este prioritară finalizarea elaborării noului Cod al muncii, care să stimuleze atragerea investițiilor și crearea locurilor de muncă. Totodată, va fi dusă până la capăt modificarea legislației privind sistemul sancționator, astfel încât să fie eliminate abuzurile din partea organelor de drept asupra mediului de afaceri.

Investitorii, la rândul lor, au salutat deschiderea Guvernului în rezolvarea problemelor antreprenorilor. Totodată, ei au reliefat mai multe aspecte care necesită eforturi: liberalizarea pieței forței de muncă, consolidarea terenurilor agricole și irigarea acestora, mecanismul de formare a prețurilor la medicamente, combaterea plăților neformale în domeniul sănătății, provocările companiilor din domeniul telecomunicațiilor.

În context, premierul a  menționat că Guvernul este deschis să promoveze inițiativele sănătoase. „Prin intermediul Asociației Investitorilor Străini asigurăm o conexiune permanentă dintre autorități și mediul de business, pentru o comunicare eficientă”, a spus Pavel Filip, îndemnând oamenii de afaceri să sesizeze toate problemele și să propună soluții.

Asociația Investitorilor Străini a fost fondată în anul 2003 și numără în prezent 18 membri. La finele anului 2017, stocul investițiilor străine directe în economia Republicii Moldova totaliza 3,57 miliarde de dolari, principalele activități beneficiare fiind sectorul financiar, de asigurări și industria prelucrătoare, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus