Trimite e-mail | Printeaza
Economie
01.02.2018

Companiile grupului Gas Natural Fenosa în Moldova au lansat procesul solicitărilor de oferte pentru procurarea energiei electrice

Companiile grupului Gas Natural Fenosa în Moldova au lansat procesul solicitărilor de oferte pentru procurarea energiei electrice

Companiile grupului Gas Natural Fenosa în Moldova au demarat procesul de solicitări de oferte pentru procurarea energiei electrice pentru perioada 1 aprilie 2018-31 martie 2019. Vechile contracte expiră la 31 martie.

Departamentul Relaţii Externe şi Comunicare al grupului precizează că, la sfârșitul lunii ianuarie 2018, solicitările de oferte au fost expediate tuturor participanților pieței energiei electrice din Republica Moldova, care dețin licenţe de producători şi furnizori emise de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, inclusiv participanților relevanți din Ucraina.

Conform procedurilor interne ale companiilor grupului Gas Natural Fenosa în Moldova și a ordinului Ministerului Economiei și Infrastructurii, în cadrul primei etape va fi elaborată lista preliminară a potențialilor furnizori care întrunesc criteriile indicate. Doritorii de a participa cu o ofertă, trebuie să prezinte scrisorile lor de intenție până la data de 6 februarie 2018, conform calendarului prestabilit.

În anul trecut, operatorii reglementați de pe piața energetică din Republica Moldova, inclusiv Grupul Gaz Natural Fenosa Moldova, au semnat contracte cu Energocom privind procurarea de energie electrică pentru perioada 1 aprilie 2017 – 31 martie 2018, chiar în ziua în care a expirat vechiul contract. Oferta ucrainenilor a fost agreată datorită prețului mai avantajos oferit – 49,9 de dolari SUA pentru un megawatt.

La începutul lunii iunie, Energocom a anunțat că, de la 7 iunie o parte din energia electrică pentru necesitățile Republicii Moldova o procură de la Centrala Electrică de la Cuciurgan, la prețul de 45 de dolari SUA pentru un MWh. Prețul este cu 10 la sută mai mic, comparativ cu cel achitat Companiei ”DTEK Trading” (Ucraina) și respectiv cel achitat anterior, anunța Ministerul Economiei.

Potrivit contractelor semnate între Energocom și furnizori în anul 2016, energia electrică a fost livrată în perioada 1 aprilie 2016 –  31 martie 2017 la un preț de 48,995 dolari SUA pentru megawatt/oră, comparativ cu 67,95 dolari SUA cât achita până la 1 martie 2016.

Ministerul Economiei explică că decizia de negociere și semnare a contractului de procurare a energiei electrice încă cu un partener a fost luată de Energocom în urma evaluării situației energetice pe piața din regiune, ofertei de preț mai avantajoase, precum și în scopul diversificării surselor de alimentare cu energie electrică a consumatorilor țării și consolidării securității energetice a Republicii Moldova, informează Moldpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus