Trimite e-mail | Printeaza
Social
31.01.2018

Executivul a aprobat o nouă Listă a ocupațiilor prioritare nesuplinite de către cetățenii Republicii Moldova

Executivul a aprobat o nouă Listă a ocupațiilor prioritare nesuplinite de către cetățenii Republicii Moldova

Executivul a aprobat astăzi o nouă Listă a ocupațiilor prioritare, care include 127 cele mai solicitate funcții pe piața muncii din Republica Moldova, care pot fi ocupate de către migranții aflați în țara noastră. 

Astfel, printre funcțiile vacante nesolicitate de șomeri, în 2017, se numără inginer constructor, inginer electric, asistent medical, designer grafic și multimedia, proiectant de software, specialist  în rețele de calculatoare.

Proiectul Hotărârii de Guvern are scopul de a suplini cererea pentru ocupațiile la care se atestă un deficit al forței de muncă autohtonă. În context, străinii care vor depune actele în baza Listei ocupațiilor prioritare vor fi scutiţi de obţinerea permisului de muncă. Aceștia vor activa în baza permisului de ședere provizorie în scop de muncă, pe perioada de  un an, cu posibilitatea prelungirii acestui drept.

Ocupațiile incluse în Listă au fost stabilite în baza datelor înregistrate la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, în anul 2017, privind bilanțul dintre cerere și ofertă. Astfel pentru fiecare ocupație prioritară, au fost înregistrate peste 100 de locuri vacante la ANOFM, iar solicitarea de suplinire nu a putut fi satisfăcută în termen de o lună.

Lista ocupațiilor prioritare se actualizează anual, sau la necesitate de către Guvern, în baza Legii cu privire la migrația de muncă, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus