Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2018-01-26/consiliul-consultativ-al-eubam-saluta-prelungirea-mandatului-eubam-cu-trei-ani-i-apreciaza-contribu--52434.html
Data: Jan 26, 2018 (20:33)

Consiliul Consultativ al EUBAM salută prelungirea mandatului EUBAM cu trei ani și apreciază contribuția Misiunii la stabilitatea și securitatea regională

Cea de-a 29-a reuniune a Consiliului Consultativ al EUBAM a salutat prelungirea mandatului EUBAM cu încă trei ani, de la 1 decembrie 2017 până la 30 noiembrie 2020, și numirea lui Slawomir Pichor în calitate de Șef al Misiunii. Prin aceasta, Uniunea Europeană își reconfirmă angajamentul de a asista autoritățile atât din Republica Moldova cât și din Ucraina.

Președintele Consiliului Consultativ, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, E.S. Peter Michalko, a declarat: ”Sunt încântat de faptul că Misiunea EUBAM a intrat într-o nouă fază în activitatea sa și îl felicit încă o dată pe noul Șef al Misiunii, Slawomir Pichor, pentru numirea sa. În următorii câțiva ani, EUBAM se va concentra în continuare asupra acordării asistenței tehnice în procesul de reglementare a conflictului transnistrean. În plus, accentul său pe combaterea criminalității transfrontaliere va continua în cadrul noului mandat, precum și acordarea asistenței autorităților competente din Moldova şi Ucraina, pentru implementarea completă a sistemelor legate de managementul integrat al frontierelor. Aceasta va facilita în continuare călătoriile de afaceri şi din sectorul privat între cele două țări.” Reprezentantul Delegației Uniunii Europene în Ucraina, Stephan Dahlgren, a adăugat că ”Uniunea Europeană sprijină lucrările de îmbunătățire a punctelor de trecere a frontierei moldo-ucrainene în valoare totală de 10 milioane de euro pentru următorii doi ani. Asistența din partea EUBAM va contribui la asigurarea implementării gestionării comune a frontierei la punctele de trecere a frontierei din Kuciurgan, Reni și Palanca.”

În adresarea sa, Slawomir Pichor, noul Şef al Misiunii EUBAM, și-a exprimat recunoștința pentru oferirea oportunității de a fi Şef al Misiunii EUBAM la începutul unui nou mandat: ”Vreau să îmi exprim recunoştinţa către predecesorii mei care au realizat o activitate excelentă, fapt ce îmi permite să mă bazez pe realizările lor. Priorităţile mele principale sunt contribuirea la o schimbare calitativă în procesul de gestionare a frontierelor şi oferirea suportului tehnic în procesul de reglementare transnistrean.”

Tatiana Molcean, Secretar de Stat, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, a menționat: ”Printre cele mai mari realizări ale anului 2017, dorim să subliniem organizarea controlului în comun la punctele de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene „Kuciurgan-Pervomaisc” şi „Palanca-Maiaki-Udobnoe”. Este îmbucurător să observăm că există spaţiu pentru îmbunătăţirea şi extinderea mecanismelor de control comun la frontieră. Suntem recunoscători Misiunii EUBAM pentru expertiza oferită pe parcursul dezvoltării mai multor proiecte-pilot. Cunoaşterea situației şi rolul său de liant între Republica Moldova şi Ucraina trebuie menţinută.”

Serhii Saienko, adjunctul Directorului General, Direcția Generală pentru Uniunea Europeană, Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei, și-a exprimat doleanța ca EUBAM să coordoneze, după caz, acțiunile privind Managementul Integrat al Frontierelor (MIF) în colaborare cu EUAM (Misiunea UE de Consiliere în Ucraina). De asemenea, Ucraina salută stabilirea în 2017 a punctului comun de trecere a frontierei Palanca și ar fi bucuroasă să vadă, de asemenea, contribuția EUBAM în modernizarea și actualizarea tehnică în punctele de trecere a frontierei Kuciurgan și Reni.

Reuniunea Consiliului Consultativ a întrunit reprezentați ai ministerelor de externe, agențiilor vamale, de frontieră și de aplicare a legii din Republica Moldova și Ucraina, Delegațiilor Uniunii Europene în Republica Moldova și Ucraina, Comisiei Europene, Organizației Internaționale pentru Migrație, Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa și Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. Următoarea reuniune va avea loc la Odessa în iunie, 2018.