Trimite e-mail | Printeaza
Economie
25.01.2018

Chiril Gaburici: ”Acordul de Comerț Liber între Republica Moldova și Republica Populară Chineză va impulsiona relațiile comercial-economice între ambele state”

Chiril Gaburici: ”Acordul de Comerț Liber între Republica Moldova și Republica Populară Chineză va impulsiona relațiile comercial-economice între ambele state”

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a discutat astăzi cu ambasadorul Republicii Populare Chineze la Chișinău, Zhang Yinghong, despre negocierile bilaterale pe marginea Acordului de Comerț Liber între Republica Moldova și Republica Populară Chineză, lansate la data de 29 decembrie 2017, odată cu semnarea Memorandumului de Înțelegere. Prima rundă de negocieri pe marginea Acordului de Comerț Liber este preconizată în perioada 11-12 februarie 2018.

”Suntem convinși că Acordul respectiv va facilita accesul pe piața chineză a produselor moldovenești, va atrage investiții în principalele sectoare de activitate ale Republicii Moldova, va impulsiona relațiile comercial-economice între ambele state”, a subliniat Chiril Gaburici.

Ambasadorul chinez, Zhang Yinghong l-a felicitat pe Chiril Gaburici cu ocazia învestirii în funcția de ministru al Economiei și Infrastructurii. ”Suntem siguri că ministerul condus de dumneavoastră va obține succese mari în domeniul economic. Republica Moldova este un partener de încredere pentru China”, a menționat oficialul chinez.

Zhang Yinghong, a apreciat deschiderea Ministerului Economiei și Infrastructurii de a negocia, în termeni rezonabili, Acordul de Comerț Liber, menționând importanța acestuia pentru comerțul Republicii Populare Chineze.

În context, ambasadorul a transmis ministrului Economiei și Infrastructurii invitația omologului său din Republica Populară Chineză, de a participa la Expoziția Internațională Chineză de Import, care va avea loc în perioada 5-10 noiembrie 2018.

Ministrul Chiril Gaburici a apreciat suportul Republicii Populare Chineze și a mulțumit Guvernului chinez pentru implicarea activă în dezvoltarea economică și asistența acordată Republicii Moldova, în domenii-cheie, precum tehnologiile informaționale, transportul, energia.

Conform datelor oficiale, pe teritoriul Republicii Moldova activează 84 de companii cu capital chinezesc în valoare de circa 5 milioane de lei. Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Republica Populară Chineză, în ianuarie-noiembrie 2017, a constituit 468,74 milioane de dolari, în creștere cu aproape 30 la sută, față de aceeași perioadă a anului 2016, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.
.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus