Trimite e-mail | Printeaza
Economie
24.01.2018

Executivul a votat componența comisiilor interguvernamentale de colaborare economică, comercială, științifică și tehnică

Executivul a votat componența comisiilor interguvernamentale de colaborare economică, comercială, științifică și tehnică

Cabinetul de miniștri a votat astăzi președinții, vicepreședinții și secretarii celor 29 de comisii interguvernamentale de colaborare economică, comercială, științifică și tehnică, propuși de către Ministerul Economiei și Infrastructurii.

Ministrul Chiril Gaburici va fi președintele a șapte comisii: moldo-belaruse, moldo-azere, moldo-ruse, moldo-turce, moldo-ucrainene, moldo-polone și moldo-române. Secretarul general de stat al MEI, Iulia Costin, va conduce comisiile moldo-chineze și moldo-ungare. De asemenea, Iuliana Drăgălin, Secretar de stat al MEI, va fi președinta următoarelor comisii interguvernamentale: moldo-slovace, moldo-austriece, moldo-cehe, moldo-letone, moldo-vietnameze, moldo-tadjice și moldo-elene. Comisiile interguvernamentale moldo-elvețiene, moldo-bulgare și moldo-americane vor fi conduse de secretarul de stat al MEI, Vitalie Iurcu.

Comisiile interguvernamentale de colaborare economică, comercială, științifică și tehnică reprezintă un instrument important în dezvoltarea relațiilor comercial-economice cu țările de interes pentru Republica Moldova. Acestea monitorizează progresul implementării acordurilor bilaterale, înțelegerilor convenite și prevederilor stipulate în protocoalele care au fost semnate.

”De asemenea, activitatea acestor comisii contribuie la consolidarea relațiilor economice reciproce, majorarea volumului schimburilor comerciale, precum și la promovarea exporturilor și atragerea investițiilor”, a subliniat ministrul Chiril Gaburici, în cadrul ședinței Guvernului.

Potrivit ministrului Economiei și Infrastructurii, la elaborarea listei nominale de bază s-a ținut cont de principiul reciprocității, respectiv de nivelul copreședinților și componența delegațiilor Părților cu care sunt create comisiile, dar și cunoașterea avansată a limbii de lucru în cadrul comisiilor respective.

Comisiile interguvernamentale de colaborare economică, comercială, științifică și tehnică între Republica Moldova și țările partenere au fost instituite în baza Acordurilor bilaterale de colaborare comercial-economică, Acordurilor cu privire la comerțul liber, precum și a Tratatelor de prietenie și colaborare, și își desfășoară activitatea în limita prevederilor acestor acte.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus