Trimite e-mail | Printeaza
Politic
17.01.2018

Moldova în dialog cu Uniunea Europeană privind respectarea drepturilor omului

Secretarul de stat, Nicolae Eșanu, a prezidat din partea delegației statului nostru, runda de Dialog Republica Moldova - Uniunea Europeană (UE) în domeniul drepturilor omului. Subiectele discutate au vizat politicile naționale la acest capitol, aferent angajamentelor țării de a realiza progrese durabile în sectoare-cheie: justiția, libertatea și securitatea.

La dialog au fost discutate subiecte de interes sporit privind: libertatea la întrunire, cadrul legal al organizațiilor necomerciale, drepturile copilului, combaterea torturii și a relelor tratamente în sistemul de drept. „Această întrunire ne permite să evaluăm ce a fost făcut și ce urmează de făcut. Suntem deschiși pentru implicarea activă a societății civile în tot ce ne propunem să realizăm”, a menționat Nicolae Eșanu.

 Comunicarea a fost centrată pe o analiză a evoluțiilor de la ultima rundă. Reprezentanții instituțiilor europene au apreciat pozitiv aprobarea, de către Guvern, a celui de-al III-lea document de politici – Planul Național de Acțiuni privind Drepturile Omului 2018 – 2022 (PNADO). Ei au subliniat că toți actorii implicați au un rol activ și au încurajat Republica Moldova să adopte acest document. De asemenea, au evidențiat aspecte ce provoacă îngrijorări, menționând cazurile de încălcare a drepturilor omului în sistemul de sănătate și instituțiile de drept ale statului.

La reuniune au participat peste 50, persoane reprezentanți ai Parlamentului, Ministerului Justiției, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătății, Muncii si Protecției Sociale, Procuraturii Generale, Oficiului Avocatului Poporului, Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Comisiei Electorale Centrale și organizațiilor necomerciale de profil.

Reamintim că, Dialogul în domeniul drepturilor omului este o platformă de interacțiune între reprezentanții Republicii Moldova și ai UE, dedicat dezbaterii celor mai importante subiecte în domeniul asigurării depline a drepturilor omului. Acesta se desfășoară cu o periodicitate de două ori pe an. Actuala rundă a fost una ad-hoc, ce a antrenat participarea de comun cu Delegația UE, a reprezentanților Consiliului Europei, Oficiului Organizației Națiunilor Unite, Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, anunță Serviciul Informare și Comunicare cu Mass-Media al Ministerului Justiției.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus