Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2018-01-17/cabinetul-de-minishtri-a-aprobat-astazi-conceptzia-activitatzii-politzieneshti-comunitare-shi-planul-52276.html
Data: Jan 17, 2018 (19:38)

Cabinetul de miniştri a aprobat astăzi Concepţia Activităţii Poliţieneşti Comunitare şi Planul de acţiuni pentru anii 2018-2020 privind implementarea acesteia

Documentele vizează organizarea activităţii poliţiştilor conform celor mai bune practici şi standarde internaţionale de conlucrare a poliţiei cu membrii comunităţii, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

Concepţia Activităţii Poliţieneşti Comunitare nu presupune crearea unui serviciu poliţienesc nou sau a unei structuri distincte, ci a unui model de activitate poliţienească în comun cu societatea, pentru a soluţiona problemele ce ţin de criminalitate şi securitate publică. Astfel, în localități urmează să fie create grupuri de oameni, care să includă profesori, medici, reprezentanți ai autorităților locale, ai mediului de afaceri și polițiști pentru a identifica problemele din comunitate și a găsi soluții pentru rezolvarea acestora. Prin această abordare se urmărește schimbarea percepției poliției de către societate: dintr-o structură care aplică pedepse în una care, în primul rând, are grijă de cetățean.

Totodată, documentul prevede funcţiile şi atribuţiile APC în contextul modernizării şi reformei Poliţiei şi are menirea de a apropia poliţia şi societatea.

Planul de acțiuni privind implementarea Viziunii include câteva obiective, printre care elaborarea metodologiei de pilotare a Concepţiei Activităţii Poliţieneşti Comunitare şi aplicarea acesteia și promovarea publică a APC de către Inspectoratele de Poliţie teritoriale, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.