Trimite e-mail | Printeaza
IT
09.01.2018

Pe piețele comunicațiilor electronice și serviciilor poștale au intrat încă 33 de întreprinzători

Pe piețele comunicațiilor electronice și serviciilor poștale au intrat încă 33 de întreprinzători

În cursul anului 2017, 20 de întreprinzători au obținut, în baza regimului de autorizare generală, dreptul de a furniza rețele publice și/sau servicii de comunicații electronice accesibile publicului, iar 13 persoane cu același statut – dreptul de a presta servicii poștale. Conform datelor Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), la finalul anului trecut, numărul total al persoanelor înscrise în Registrul public al furnizorilor de rețele și servicii de comunicații electronice s-a ridicat la 549, iar al celor înscrise în Registrul public al furnizorilor de servicii poștale – la 40.

Majoritatea din cei 20 de întreprinzători care au intrat pe piața de comunicații electronice au ales să furnizeze atât reţele, cât şi servicii de comunicații electronice accesibile publicului. Cele mai solicitate activități au fost furnizarea rețelelor publice terestre de acces la puncte fixe, a serviciilor de acces la Internet şi a celor de retransmisie a programelor audiovizuale.

Potrivit datelor ANRCETI, din totalul de 549 de persoane înscrise, până la 31.12.2017, în Registrul public al furnizorilor de rețele și servicii de comunicații electronice 399 – deţin dreptul de a furniza atât reţele, cât şi servicii de comunicaţii electronice, 81 – numai rețele și 69 – numai servicii.

Dintre cele 13 persoane intrate anul trecut pe piața serviciilor poștale 10 – au ales să presteze atât servicii din sfera serviciului poștal universal, cât și din afara sferei acestui serviciu, iar trei – numai servicii din afara sferei serviciului poștal universal. Din totalul de 40 de persoane înscrise în Registrul public al furnizorilor de servicii poștale, 27 – dețin dreptul de a furniza atât servicii din sfera serviciului poștal universal, cât și din afara sferei acestui serviciu, iar 13 – numai servicii din afara sferei serviciului poștal universal. Serviciul poștal universal reprezintă furnizarea permanentă a unui set de șase servicii poştale de bază în toate localităţile de pe teritoriul ţării, la preţuri accesibile pentru toţi utilizatorii.

ANRCETI aplică regimul de autorizare generală a activităților în domeniul comunicațiilor electronice din 2008, iar a activităților în domeniul serviciilor poștale – din 2016. Acest regim se rezumă la faptul că întreprinzătorul care intenţionează să furnizeze reţele şi/sau servicii de comunicaţii electronice ori servicii poștale transmite la ANRCETI o notificare cu privire la această intenție, după care îşi poate începe activitatea. ANRCETI eliberează persoanei interesate o declaraţie informativă tip/certificat tip care confirmă depunerea notificării şi înscrierea acesteia în registrul respectiv, precum şi condițiile autorizării generale care stabilesc drepturile şi obligaţiile furnizorului. Procedura de autorizare generală este gratuită, iar dreptul de a furniza rețele și/sau servicii de comunicaţii electronice ori servicii poștale se acordă pe un termen nelimitat.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus