Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2017-12-26/proiectul-pentru-aprobarea-strategiei-de-dezvoltare-a-societatzii-civile-a-fost-inregistrat-in-parla-52081.html
Data: Dec 26, 2017 (20:27)

Proiectul pentru aprobarea Strategiei de dezvoltare a societăţii civile a fost înregistrat în Parlament

Proiectul de lege pentru aprobarea Strategiei de dezvoltare a societăţii civile pentru perioada 2018-2020 şi a Planului de acţiuni pentru implementarea acesteia a fost înregistrat în Parlament, la 22 decembrie curent, la inițiativa unui grup de deputați.
 
Potrivit proiectului, Strategia reflectă angajamentul Republicii Moldova de a consolida condiţiile pentru dezvoltarea societăţii civile, continuă acțiunile demarate în documentele precedente de dezvoltare a societăţii civile (anii 2009-2011 şi 2012-2015) şi se axează pe aceleaşi priorităţi strategice.
 
Astfel, proiectul Strategiei urmăreşte implementarea a trei obiective generale. Acestea prevăd consolidarea cadrului de participare a societăţii civile la elaborarea şi monitorizarea implementării politicilor publice, promovarea şi consolidarea durabilităţii financiare a societăţii civile și dezvoltarea spiritului civic activ şi a voluntariatului.
 
Obiectivele generale și cele specifice urmează fi realizate prin mai multe activități care vizează dezvoltarea mecanismului instituţional de colaborare între instituţiile statului şi societatea civilă în procesele de elaborare, monitorizare şi de evaluare a politicilor publice.
 
Astfel, la nivelul Guvernului va fi instituită structura responsabilă de cooperarea cu societatea civilă, va fi consolidată cooperarea dintre Parlament şi societatea civilă, urmează a fi îmbunătăţit cadrul legal în domeniul transparenţei decizionale. Totodată, va fi perfecţionat mecanismul de redirecţionare a 2% din venitul persoanelor fizice și cel de deducere a donaţiilor, precum  şi urmează a fi reglementată dezvoltarea antreprenoriatului social.
 
Elementele inovaţionale ale proiectului prevăd stabilirea unui mecanism mai clar de monitorizare, introducerea evaluării intermediare, ajustarea estimărilor financiare şi a surselor de finanţare, completarea indicatorilor de progres, în special cu indici calitativi.
 
Elaborarea Strategiei de Dezvoltare a Societății Civile din Republica Moldova a demarat la începutul anului curent, în cadrul unui grup de lucru intersectorial, divizat în trei subgrupuri de lucru conform obiectivelor generale ale Strategiei.  Acesta a fost creat prin dispoziția Președintelui Parlamentului și format din reprezentanți ai societății civile, Guvernului și Parlamentului, cu susţinerea partenerilor de dezvoltare. În această perioadă, au avut loc 17 întruniri în subgrupuri și au fost organizate consultări  publice, în cadrul cărora opt instituții de stat și cinci organizații obștești au expediat propuneri și obiecții asupra proiectului.
 
La ultima întrunire a grupului de lucru, președintele Parlamentului Andrian Candu a reiterat susținerea inițierii procedurii legislative de examinare și aprobare a Strategiei de Dezvoltare a Societății Civile din Republica Moldova.
 
Actualmente, în Republica Moldova sunt înregistrate la Ministerul Justiţiei circa 7950 de asociaţii obşteşti naţionale, excluzând fundaţiile, instituţiile private şi publice şi organizaţiile religioase, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.