Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2017-12-21/codul-aerian-al-republicii-moldova-a-fost-aprobat-de-legislativ-52056.html
Data: Dec 21, 2017 (23:10)

Codul aerian al Republicii Moldova a fost aprobat de Legislativ

Legislația națională în domeniul aviaţiei civile va fi  armonizată  cu normele europene în vigoare. Noile reglementări se conțin în Codul aerian al Republicii Moldova aprobat, în ședința de astăzi a Parlamentului, în lectură finală.
 
Noul document va crea premise legale pentru implementarea Acordului privind Spaţiul Aerian Comun şi va asigura încadrarea funcţională a aviaţiei civile a Republicii Moldova în sistemul european.  Noile prevederi vor stabili procedurile de certificare şi operare a aeronavelor, de protecţie a persoanelor şi bunurilor de la sol, de certificare a operatorilor aerieni, aerodromurilor, personalului aeronautic, precum şi a tehnicii aeronautice.
 
De asemenea, Codul prevede introducerea taxelor de securitate şi de navigaţie aeriană pentru asigurarea serviciilor de securitate aeroportuară şi de navigaţie aeriană. Documentul reglementează activităţile aeronautice civile, stabilește instituţiile cu atribuţii în domeniul administrării aviaţiei civile, precum şi competenţele altor organisme în domeniul siguranţei şi securităţii aviaţiei.
 
La fel, stabilește cadrul legal necesar cooperării civil-militare la nivel instituţional şi stabileşte un limbaj şi o conduită comună în domeniul aeronautic pentru toţi utilizatorii spaţiului aerian naţional, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.