Trimite e-mail | Printeaza
Social
20.12.2017

Realizarea reformei învățământului, audiată la Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media

Realizarea reformei învățământului, audiată la Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media

Realizarea reformei învățământului, inclusiv situația sistemului informațional de management în educație, pe exercițiul bugetar 2016, a fost examinată astăzi, în cadrul audierilor publice, organizate de Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media.

Controlorul de stat al Curții de Conturi, Maia Savva a menționat că, pentru implementarea reformei în sectorul educației, Guvernul Republicii Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare au semnat în anul 2013 Acordul de finanțare în sumă de 40,0 mln dolari SUA. Creditul este acordat pe o perioadă de rambursare de 25 de ani, cu termenul de grație de 5 ani.

”Pe parcursul anului 2016, mijloacele bugetare destinate finanțării lucrărilor de renovare a instituțiilor de învățământ selectate pentru renovare au fost executate la un nivel redus”, a menționat Maia Savva.

În context, coordonatorul proiectului din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Sergiu Harea a explicat că tergiversarea se datorează aprobării cu întârziere a Legii bugetului de stat pentru anul 2016. Totodată, oficialul a spus că banii alocați pentru anul curent sunt valorificați complet, iar în șase școli lucrările de renovare vor fi încheiate în vara anului viitor. ”În toate cele 17 instituții care urmează a fi renovate, lucrările se vor încheia în anul 2020”, a precizat coordonatorul proiectului.

Tot astăzi, Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a audiat, în premieră, o informație despre Caietul de sarcini pentru anul 2018 al IPNA Compania ”Teleradio – Moldova”. Președinta Companiei ”Teleradio – Moldova”, Olga Bordeianu a informat deputații că activitatea instituției pe parcursul anului se va axa pe elaborarea, producerea, difuzarea emisiunilor radiofonice şi televizate, având ca obiectiv reflectarea realităţilor social-politice, economice, culturale interne şi internaţionale.

În aceeași ședință, deputații au examinat și proiectul hotărârii cu privire la declararea anului 2018 Anul Unirii. Comisia nu a luat o decizie și aceasta va rămâne la latitudinea plenului Parlamentului.

Procedura de control parlamentar este una prioritară pentru sesiunea curentă a Legislativului, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus