Trimite e-mail | Printeaza
Economie
18.12.2017

Pe parcursul anului curent, la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură au fost depuse aproximativ 7800 de cereri de finanțare, în valoare totală ce au depășit 800 de milioane de lei

Pe parcursul anului curent, la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură au fost depuse aproximativ 7800 de cereri de finanțare, în valoare totală ce au depășit 800 de milioane de lei

Astăzi, 18 decembrie 2017, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) împreună cu Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) au prezentat în cadrul unei conferințe de presă, rezultatele subvenționării producătorilor agricoli în anul 2017.

În temeiul Legii bugetului de stat pentru anul 2017, în Fondul de subvenționare a producătorilor agricoli pentru anul curent au fost prevăzute mijloace financiare în mărime de 900 mln. lei - cu 20%  mai mult decât anul trecut. Din suma totală, 520 mln au constituit finanțarea cererilor producătorilor agricoli, depuse pe parcursul anului curent, aferente măsurilor de sprijin, iar o sumă de 340 mln. lei a fost achitată pentru restanțele față de cererile fermierilor din anul trecut. Totodată, din suma totală pentru anul curent a fost achitată contribuția statului în Fondul Național al Viei și Vinului și cheltuielile de administrare a Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural.

Nicolae Ciubuc, director al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, a vorbit despre modul de repartizare și noile reguli de acordare a subvențiilor, bazate pe atingerea unor indicatori de performanță. De asemenea, directorul a precizat că în perioada 1 iulie- 31 octombrie, agricultorii au avut posibilitatea de a depune cereri de sprijin financiar pentru anul 2017.

”În cadrul AIPA au fost depuse circa 7800 de cereri de finanțare, în valoare totală ce a depășit 800 mln. lei. Până la sfârșitul anului vom reuși să oferim finanțare pentru 5 000 de cereri, iar circa 2700 de cereri, în valoare de până la 240 mln. lei vor fi finanțate din Fond, anul viitor”, a precizat Nicolae Ciubuc, directorul AIPA.

Totodată, oficialii au nominalizat principalele succese obținute grație subvențiilor din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural. Astfel, a fost posibilă atragerea investițiilor în sector de peste 4,3 mlrd. lei, fiind create circa 3900 locuri de muncă, astfel numărul de producători mici și mijlocii reprezintă 82% din totalul cererilor depuse.

Marea majoritate a agricultorilor au solicitat sprijin financiar pentru tehnică și utilaje agricole, dezvoltarea plantaților multianuale înființate: prun, măr, cireș, cais și vișin, plantații de viță-de-vie și culturi bacifere, diverse echipamente de procesare a fructelor, legumelor, cerealelor, inclusiv carne, lapte, mierii de albini, agricultura ecologică, etc.

Tot aici, menționăm că numărul dosarelor respinse s-a diminuat cu aproximativ 50%, acesta fiind un indicator bun al responsabilizării agricultorilor și un rezultat pozitiv al campaniilor ample de informare ale AIPA.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus