Trimite e-mail | Printeaza
Social
18.12.2017

Modificările legislației antitrafic, votate în prima lectură

Copiii victime ale traficului de fiinţe umane vor avea dreptul de cazare în centre sociale pe o perioadă de până la 12 luni, comparativ cu 6 luni în prezent. Parlamentul a votat, în ședința din 15 decembrie curent, un șir de modificări și completări ale legislației naționale în domeniul prevenirii și combaterii traficului de ființe umane, în I lectură.

Modificările prevăd că în situațiile de trafic al copiilor se vor aplica aceleași principii generale de prevenire și combatere a traficului de ființe umane. Suplimentar, în lista exhaustivă a situațiilor de risc pentru copii, au fost incluși copiii victime ale infracțiunilor. Prin această completare se va asigura un mecanism de identificare, evaluare, asistență și monitorizare a copiilor de către autoritatea tutelară.

Alte modificări instituie în legislație Sistemul național de referire pentru protecția și asistența victimelor și potențialelor victime ale traficului de ființe umane. La fel, au fost completări cu noțiuni noi precum ”prezumată victimă a traficului de ființe umane”, ”potențială victimă a traficului de ființe umane”, ”echipa multidisciplinară”  care au scopul de a delimita conceptul acestora.
 
O altă prevedere oferă Avocatului Poporului dreptul de a participa la ședințele Comitetului național pentru combaterea traficului de ființe umane. Totodată, în componența acestui comitet au fost incluși Biroul pentru relații cu diaspora și Inspectoratul de stat al muncii.
 
Alte modificări reglementează obligativitatea autorităților publice locale de a crea și dezvolta servicii adresate victimelor și potențialelor victime ale traficului de ființe umane.
 
Proiectul urmează a fi votat în lectură finală.
 
Legislativul a instituit o platformă de control parlamentar asupra implementării legislației pentru combaterea traficului de ființe umane. Primele audieri ale reprezentanților structurilor responsabile au avut loc la 18 octombrie curent, de Ziua europeană antitrafic, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus