Trimite e-mail | Printeaza
Politic
11.12.2017

Prim-miniștrii Pavel Filip și Andrei Kobeakov optează pentru consolidarea parteneriatului moldo-belarus

Prim-miniștrii Pavel Filip și Andrei Kobeakov optează pentru consolidarea parteneriatului moldo-belarus

În cadrul vizitei de lucru întreprinse la Minsk, Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu Premierul Republicii Belarus, Andrei Kobeakov.

Cei doi oficiali au menționat dinamica pozitivă a relațiilor moldo-belaruse. În mod special, Premierii s-au referit la intensificarea dialogului politic și instituțional din ultima perioadă, subliniind că întrevederile mai dese dau rezultate. Astfel, în primele nouă luni ale anului curent, schimburile comerciale dintre Republica Moldova și Republica Belarus au crescut cu peste 10 %.

Totodată, Pavel Filip a spus că țara noastră pledează pentru dinamizarea în continuare a parteneriatului bilateral, inclusiv prin organizarea în prima jumătate a anului viitor la Chișinău a unei noi reuniuni a Comisiei interguvernamentale pentru colaborare comercial-economică.

De asemenea, Pavel Filip a declarat că Republica Moldova își dorește creşterea numărului de întreprinderi cu capital mixt, subliniind că în acest sens țara noastră oferă o serie de avantaje investitorilor străini. Printre acestea și posibilitatea de a exporta producția în statele membre ale Uniunii Europene, datorită Zonei de liber schimb între Republica Moldova și UE. În context, Pavel Filip s-a referit și la importanța semnării între cele două state a Acordurilor privind liberalizarea transportului avia și a transportului auto de mărfuri.

La rândul său, Premierul Andrei Kobeakov a spus că Republica Belarus este deschisă pentru intensificarea relațiilor economice și comerciale cu Republica Moldova. Oficialul belarus a menționat colaborarea de succes în domeniul asamblării tractoarelor și a troleibuzelor, confirmând interesul pentru asamblarea în comun și a autobuzelor. Printre domeniile prioritare de colaborare dintre Moldova și Belarus au mai fost evidențiate sectorul agroindustrial, zootehnic și cel farmaceutic, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus