Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2017-12-06/la-kiev-au-fost-discutate-aspectele-colaborarii-moldoucrainene-51784.html
Data: Dec 6, 2017 (20:41)

La Kiev au fost discutate aspectele colaborării moldo-ucrainene

Delegațiile Republicii Moldova și Ucrainei, conduse de vicepremierii, Octavian Calmîc și Vladimir Kistion, au discutat pe parcursul zilei de ieri, la Kiev, stadiul actual al relațiilor bilaterale dintre două state în diferite domenii, precum și soluționarea aspectelor problematice, existente între două țări în unele sectoare.
 
În cadrul dialogului a fost menționată evoluția pozitivă a volumului schimburilor comerciale dintre două state, fiind constatat că în primele nouă luni ale anului curent, comparativ cu perioada similară 2016, acestea au crescut cu peste 34%, constituind 423,93 milioane USD. Potrivit datelor statistice, Ucraina se situează pe locul 3 printre partenerii comerciali ai Republicii Moldova, cu o pondere de 8,3%. În context, vicepremierii Octavian Calmîc și Vladimir Kistion, au constatat că părțile nu utilizează la maxim potențialul existent în relațiile comercial-economice dintre două state, existând diverse domenii unde pot fi inițiate parteneriate bilaterale dintre agenții economici din Republica Moldova și Ucraina.
 
O atenție sporită în cadrul dialogului a fost acordată problemelor legate de domeniul conservării și dezvoltării durabile a bazinului fluviului Nistru, fiind luată decizia de crearea a unei comisii interguvernamentale care se va preocupa de problematica respectivă. Delegațiile au definitivat adresarea comună către Comisia Europeană privind oferirea unei asistențe tehnice și financiare pentru realizarea unui studiu de mediu a râului Nistru și altor râuri mici.
 
Delegațiile au analizat evoluțiile în elaborarea și pregătirea pentru semnare a acordurilor care reglementează funcționarea și exploatarea Complexului hidroenergetic nistrean de la Novodnestrovsk. Partea moldovenească insistă asupra soluționării probelelor ecologice, în special privind asigurarea fluxului de apă pentru menținerea ecosistemului râului Nistru, precum și asigurarea fără întreruperi cu apă a municipiului Chișinău și altor localități din țară.
 
În contextul înțelegerilor de la Tbilisi, la Summitul  „Tbilisi Belt and Road Forum 2017”, dintre premierii celor două state, Pavel Filip și Vladimir Groisman, privind majorarea termenului de aflare a conducătorilor auto internaționali din Republica Moldova, care efectuează transportul de pasageri și de marfă internațional regulat, pe teritoriul Ucrainei, pentru o perioadă mai mare de 90 de zile, membrii delegațiilor au discutat soluțiile tehnice de realizare a acestor prevederi.
 
De asemenea delegațiile au agreat textele acordurilor privind liberalizarea transporturilor auto dintre două state, care presupune eliminarea autorizațiilor de tranzit pentru camioanele Euro 3, și majorarea cotei de autorizații până la 60 mii pentru alte modele de transport, precum și celui de liberalizare graduală a transportului avia dintre două state.
 
Un alt punct al agendei discuțiilor de la Kiev a fost problema demarcării frontierei de stat dintre două state, precum și colaborarea instituțiilor din Republica Moldova și Ucraina la capitolul controlului comun a frontierei pe tot perimetrul dintre două țări, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.