Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2017-12-05/dezbateri-publice-asupra-dezvoltarii-sectorului-de-creditare-nebancara-organizate-de-comisia-economi-51774.html
Data: Dec 5, 2017 (21:30)

Dezbateri publice asupra dezvoltării sectorului de creditare nebancară, organizate de Comisia economie, buget și finanțe

Dezvoltarea sectorului de creditare nebancară, inclusiv prin prevenirea riscurilor în sistem, sporirea accesului la resurse financiare a persoanelor fizice şi juridice au fost subiectele examinate, astăzi, în cadrul audierilor publice, organizate de Comisia economie, buget şi finanţe.

La ședința în format lărgit au fost discutate propunerile de modificări la proiectul de lege cu privire la organizaţiile de creditare nebancară, prezentat cu titlu de iniţiativă legislativă de către Guvernul Republicii Moldova și votat, în I lectură, de Parlament, la 17 noiembrie 2017.

Proiectul de lege prevede dispoziţii generale cu privire la principiile de activitate a organizaţiilor de creditare nebancară, cerinţele privind statutul juridic și capitalul social, cerinţele de constituire şi înregistrare a organizaţiilor de creditare nebancară, exigenţele faţă de administratori şi fondatori, prevederile privind reglementarea şi supravegherea activităţii organizaţiilor de creditare nebancară.

În raportul pentru prima lectură, Comisia a constatat că, pentru lectura a doua, vor fi reexaminate prevederile ce ţin de cazurile de excepţie în care persoana fizică poate acorda fonduri rambursabile organizaţiei de creditare nebancară. De aceea urmează a fi reexaminată mărimea cotei fondatorilor (acţionari/asociaţi) ai organizaţiilor de creditare nebancară, care vor fi în drept să atragă fonduri rambursabile de la persoane fizice. La fel, deputații au stabilit că urmează a fi revizuite cerinţele către capitalul social al organizaţiilor de creditare nebancară.

Reieșind din aceste considerente, dezbaterile publice de astăzi au întrunit atât deputați și  autorități publice centrale, cât și reprezentanți ai Băncii Naționale a Moldovei, ai Comisiei  Naționale a Pieței Financiare, ai băncilor comerciale, asociațiilor de împrumut, companiilor de microfinanțare, companiilor de leasing și oameni de afaceri. Participanții au examinat și dezbătut toate propunerile și amendamentele parvenite la Comisia economie, buget și finanțe.

Proiectul urmează a fi votat de plenul Parlamentului în lectură finală, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.