Trimite e-mail | Printeaza
Economie
30.11.2017

Proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2018, discutat în format extins pe platforma Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe

Proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2018, discutat în format extins pe platforma Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe

Proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2018 a fost examinat astăzi, în cadrul audierilor publice, organizate de Comisia parlamentară economie, buget și finanțe. La ședință au participat deputați, reprezentanți ai autorităților publice centrale, ai autorităților aflate  sub control parlamentar, ai organizațiilor neguvernamentale și experți.
 
Potrivit ministrului Finanțelor, Octavian Armașu, proiectul bugetului public național, în premieră, este bazat pe o nouă regulă fiscală, care va intra în vigoare din anul viitor și care stabilește că deficitul bugetului fără granturi nu trebuie să depășească 2,5 la sută din PIB. Totodată, sunt acceptate proiectele de investiții cu finanțare externă. ”Reieșind din aceste premise, a fost elaborat proiectul Bugetului public național”, a precizat oficialul.
 
Cu referire la indicatorii proiectului bugetului de stat pentru anul 2018, ministrul a menționat că veniturile acestuia constituie 36,6 miliarde de lei și sunt în creștere cu 8,4% față de bugetul de stat pentru anul curent. Majorarea veniturilor se datorează creșterii încasărilor din impozite și taxe și intrărilor de granturi. Ponderea intrărilor de granturi va constitui 9,2% și este mai mare cu 1,6 miliarde de lei față de anul 2017.
 
Cheltuielile bugetului de stat reprezintă 41,3 miliarde de lei și sunt în creștere față de anul curent cu 9,3%. Cheltuielile se repartizează în transferuri către alte bugete în proporție de 46,6 la sută. Acestea sunt Bugetul asigurărilor sociale de stat, fondurile de asigurări medicale și bugetele autorităților publice locale. Totodată, 53,4 la sută din cheltuieli vor fi direcționate pentru implementarea programelor autorităților publice centrale. Acestea presupun acțiuni pentru reforma educației, majorarea plăților salariale, a creșterii nivelului pensiilor și indemnizațiilor.
 
La fel, vor fi asigurate financiar și alte programe de cheltuieli, precum Fondul rutier, Fondul național de dezvoltare a agriculturii și a mediului rural, Fondul de eficiență energetică și Fondul național de dezvoltare regională.
 
Ministrul finanțelor a mai spus că proiectul bugetului de stat pentru anul viitor prevede majorarea componentei investiționale de două ori  față de anul curent. În anul 2018 vor derula peste 5o de proiecte finanțate din surse externe. Cele mai importante  vizează renovarea infrastructurii drumurilor, agricultura competitivă și asigurarea cu ambulanțe.
 
Deficitul bugetului de stat este estimat la 4,7 miliarde de lei și urmează a fi finanțat atât din surse externe, cât și cele interne.
 
La finele celor circa trei ore de discuții, membrii Comisiei au decis prezentarea proiectului spre dezbatere și votare în plenul Parlamentului, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus