Trimite e-mail | Printeaza
Economie
29.11.2017

Republica Moldova va intensifica cooperarea cu Georgia pe proiecte investiționale în domeniul infrastructurii, energiei, agroalimentar

Oportunitățile de inițiere a proiectelor investiționale moldo-georgiene în domeniul infrastructurii rutiere și agricole, industriei ușoare, energiei, turismului, competitivității produselor au fost principalele subiecte abordate la întâlnirea dintre Sergiu Bucătaru, secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Vitalie Zaharia, director general MIEPO și Sergiu Harea, președinte CCI, cu viceministrul Economiei și Dezvoltării Durabile din Georgia, Genadi Arveladze. Reuniunea oficialilor a avut loc în contextul vizitei Primului ministru al Republicii Moldova, Pavel Filip, în Georgia în perioada 27-29 noiembrie a.c.

Oficialii au discutat despre rezultatele implementării Protocolului comisiei mixte interguvernamentale moldo-georgiene, care a avut loc pe 27-29 aprilie a.c. la Tbilisi, menționând că în urma forumului de afaceri organizat de MIEPO, au fost identificați noi rezidenți în zona economică liberă „Bălți“ și „Ungheni - Business“, cu activitate în domeniul producției de vin și cabluri electrice.

Directorul MIEPO a afirmat că țara noastră este deschisă in continuare pentru investițiile georgiene, menționând că țara noastră oferă o serie de avantaje, inclusiv posibilitatea de a exporta produse atât în Vest, cât și în Est. Republica Moldova are semnate Acorduri de liber schimb cu Uniunea Europeană, CSI, Turcia și în cadrul GUAM, CEFTA, ceea ce oferă o piață de desfacere cu un potențial de aproximativ 880 milioane de consumatori.

De asemenea, pentru 2018, MIEPO a lansat procesul de elaborare a unui plan de acțiuni, inclusiv evenimente internaționale, în cadrul căruia vor fi invitate companiile georgiene.

Potrivit Camerei Înregistrării de Stat în Republica Moldova au fost înregistrate 33 de întreprinderi cu capital Georgian, cu un volum total de investiții în în sumă de 307,39 mii. lei.

În nouă luni ale anului 2017, volumul exporturilor din Republica Moldova în Georgia a constituit 13,44 milioane USD. În comparație cu aceeași perioadă a anului 2016, exporturile de bunuri au crescut cu 1,77 milioane de dolari, sau cu 15,16%. Principalele mărfuri exportate în Georgia sunt vinurile și băuturi spirtoase, medicamentele, apele minerale, sticle.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus