Trimite e-mail | Printeaza
IT
29.11.2017

Piața serviciilor de acces la Internet mobil în bandă largă, marcată de cele mai mari rate de creștere

Piața serviciilor de acces la Internet mobil în bandă largă, marcată de cele mai mari rate de creștere

Datele statistice privind evoluția pieței serviciilor de acces la Internet mobil în bandă largă în nouă luni ale anului 2017, agregate de Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI), arată că în acest răstimp principalii indicatori ai acestei piețe au înregistrat cele mai mari rate de creștere în sectorul comunicațiilor electronice din țară. Numărul utilizatorilor de Internet mobil în bandă largă (prin telefoane inteligente, modemuri/carduri) a crescut cu 26% și a depășit 2,4 mil., volumul traficului – cu 27% și a însumat 47 mil. 265 mii GB, iar volumul total al vânzărilor acestui tip de servicii a sporit cu 29% și a însumat 664,5 mil. lei.

Conform datelor, prezentate ANRCETI de către cei trei furnizori de reţele şi servicii de comunicaţii mobile (Orange Moldova, Moldcell şi Moldtelecom - Unite), în perioada de raportare numărul utilizatorilor ce au accesat Internetul mobil în baza tehnologiei 4G a crescut cu 69% și a ajuns la 637,2 mii, iar al celor care au accesat rețeaua globală prin rețelele 3G a sporit cu 14,7% și a însumat 1,7 mil. Urmare a acestei evoluții, rata de penetrare a serviciilor de acces la Internet mobil, raportată la 100 de locuitori, a sporit cu 16,6 puncte procentuale și a ajuns la 67%.

Aceleași date arată că traficul generat de utilizatorii de Internet mobil prin intermediul telefoanelor inteligente (smartphone) a crescut cu 80% și a ajuns la 15 mil. 605 mii GB, iar traficul generat de cei care au utilizat accesul dedicat la Internet (prin modemuri/carduri) a sporit cu 11,6% și s-a ridicat la 31 mil. 659 mii GB. Un utilizator care a accesat Internetul mobil de pe smartphone a generat în medie un trafic lunar de 1068 MB, iar un utilizator care a folosit accesul dedicat la Internet – un trafic lunar de 11,6 GB.

Urmare a creșterii volumului total al vânzărilor de servicii de acces la Internet mobil, în nouă luni ale anului 2017, venitul mediu lunar (ARPU) per utilizator de Internet mobil dedicat s-a ridicat la 77,8 lei, iar venitul per utilizator de Internet mobil de pe smartphone – la 28,2 lei.

La finalul perioadei de raportare, cei trei furnizori de servicii de acces la Internet mobil în bandă largă deţineau, în funcţie de cifra de afaceri, următoarele cote de piaţă: Orange Moldova – 61,1%, Moldcell – 27,9% şi Moldtelecom – 11%.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus