Trimite e-mail | Printeaza
Politic
29.11.2017

Parlamentul își consolidează funcția de control parlamentar

Deputații și funcționarii din cadrul Secretariatului Parlamentului au participat la atelierul de lucru ”Consolidarea controlului parlamentar în Republica Moldova”.

În cadrul atelierului a fost prezentat Raportul de evaluare privind controlul parlamentar, care prezintă practicile de control parlamentar ale Parlamentului Republicii Moldova și cele ale parlamentelor europene naționale. Cercetarea a fost efectuată de o echipă de experți PNUD, în perioada septembrie-noiembrie 2017, pentru a evalua practicile de exercitare a controlului parlamentar.

Analiza, însoțită de concluzii și recomandări, cuprinde șase domenii tematice: rolul comisiilor parlamentare în activitățile de control parlamentar, analiza ex-post a legislației, monitorizarea rapoartelor elaborate de instituțiile independente și agențiile de reglementare, controlul executării bugetului, utilizarea instrumentului de control și supravegherea politicilor și legislației privind egalitatea de gen.

Vicepreședintele Comisiei juridice, numiri și imunități, Anatolie Zagorodnîi a menționat că discuțiile vor permite identificarea unor soluții pentru a monitoriza implementarea eficientă a legilor în Republica Moldova.

Reprezentantul permanent adjunct PNUD Moldova, Stefan Liller și Șeful Secției Cooperare pentru Dezvoltare din cadrul Ambasadei Suediei în Republica Moldova au salutat discuțiile, precizând că evenimentul face parte din seria de acțiuni menite să consolideze capacitățile funcționale ale Parlamentului și preluarea celor mai bune practici.

Tot în cadrul evenimentului a fost prezentat Raportul Global Parlamentar pentru 2017 dedicat controlului parlamentar, elaborat de Uniunea Interparlamentară și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. Raportul propune între altele mijloace de creștere a eficienței controlului parlamentar.

Atelierul de lucru a fost organizat în parteneriat cu Proiectul PNUD "Consolidarea Guvernării Parlamentare în Moldova" și Ambasada Suediei în Republica Moldova.

În sesiunea curentă de toamnă, Parlamentul și-a stabilit ca prioritate  obiectivul de control parlamentar, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus