Trimite e-mail | Printeaza
Social
29.11.2017

Activitatea serviciilor sociale, audiată de Comisia protecție socială, sănătate și familie

Activitatea serviciilor sociale, audiată de Comisia protecție socială, sănătate și familie

Activitatea și finanțarea serviciilor sociale în Republica Moldova, precum și obiectivele de dezvoltare a acestora au fost discutate astăzi, în cadrul audierilor publice, organizate de către Comisia protecție socială, sănătate și familie. Controlul parlamentar asupra realizării legislației constituie o prioritate pentru actuala sesiune a Parlamentului.

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu a menționat că politicile de protecție socială ale Republicii Moldova clasifică serviciile sociale în trei tipuri - servicii primare, specializate și de specializare înaltă. Totodată, acestea sunt adresate familiilor cu copii, persoanelor cu dizabilități și persoanelor vârstnice.

Potrivit raportoarei, serviciile sociale pentru familiile cu copii includ așa tip de servicii precum Sprijinul pentru familiile cu copii, Asistența parentală profesionistă, Casa de copii de tip familie. Totodată, Viorica Dumbrăveanu a precizat că în viitor este nevoie de a dezvolta aceste servicii în toate raioanele țării, trebuie angajați specialiști în protecția  drepturilor copilului în primării, precum și examinată posibilitatea de dezinstituționalizare a celor circa 1700 de copii aflați încă în instituțiile rezidențiale.

”Alte circa 2000 de persoane cu dizabilități se află actualmente în instituții rezidențiale, pentru care, la fel, sunt necesare servicii alternative de plasament. Un alt obiectiv este dezvoltarea serviciilor regionale pentru asistența și consilierea agresorilor familiali. În prezent avem doar un centru de acest fel”, a adăugat Viorica Dumbrăveanu.

Referindu-se la dezvoltarea serviciilor adresate persoanelor în etate, raportorul a spus că până în anul 2020 este preconizată alimentarea în cadrul cantinelor de ajutor social a peste 14 mii de beneficiari.

Deputații au recomandat funcționarilor ministerului să examineze și propună reglementări pentru finanțarea  serviciilor sociale din cadrul bugetului de stat, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus