Trimite e-mail | Printeaza
Economie
28.11.2017

Pavel Filip și Volodimir Groisman au convenit asupra semnării Acordurilor cu privire la liberalizarea transportului auto și aerian

 Pavel Filip și Volodimir Groisman au convenit asupra semnării Acordurilor cu privire la liberalizarea transportului auto și aerian

Prim-ministrul Pavel Filip și omologul său ucrainean, Volodimir Groisman, au convenit asupra semnării Acordurilor cu privire la liberalizarea transportului auto și aerian, până la sfârșitul anului curent. Decizia a fost luată în cadrul întrevederii care a avut loc astăzi, în marja lucrărilor „Tbilisi Belt and Road Forum 2017”.
 
Oficialii s-au înțeles, de asemenea, asupra majorării anul viitor a cotelor pentru transportatorii internațional de mărfuri de la 43 până la 60 de mii de autorizații. Totodată, Premierii Filip și Groisman au convenit asupra majorării termenului de aflare a conducătorilor auto internaționali din Republica Moldova pe teritoriul Ucrainei. Astfel, aceștia vor avea posibilitatea să se afle pe teritoriul țării vecine pentru o perioada mai mare de 90 de zile.
 
În altă ordine de idei, Pavel Filip a mulțumit părții ucrainene pentru demararea controlului comun al frontierei moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean. Acest fapt, potrivit Premierului moldovean, a permis luarea unor decizii importante în soluționarea conflictului transnistrean, între care și semnarea unor protocoale dintre Chișinău și Tiraspol în domeniul educației, al telecomunicațiilor și al agriculturii.
 
Totodată, Pavel Filip a menționat că Republica Moldova a îndeplinit deja toate procedurile interne pentru aplicarea Acordului privind controlul în comun al persoanelor, mijloacelor de transport, mărfurilor și obiectelor în punctele comune de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene, semnat la începutul lunii octombrie a.c., la Chișinău. „Cred că putem deja iniția lucrările de coordonare a proiectelor de deschidere a noilor puncte de control în comun la frontieră”, a declarat Prim-ministrul Republicii Moldova.
 
Premierii Pavel Filip și Volodimir Groisman au apreciat relansarea în octombrie curent a activității Comisiei comune de demarcare a frontierei de stat. Șefii de Guvern au convenit, de asemenea, să dinamizeze lucrările de coordonare a textului Acordului privind funcționarea Complexului Hidroenergetic Nistrean, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus