Trimite e-mail | Printeaza
Economie
27.11.2017

Precizările Ministerului Finanțelor privind acordarea asistenței macrofinanciare și a suportului bugetar din partea UE

Cu privire la interpretările eronate apărute în presă privind asistența macrofinanciară și suportul bugetar oferit Republicii Moldova de către Uniunea Europeană, Ministerul Finanțelor precizează că acestea sunt finanțări separate. Acestea diferă, atât prin sumă de bani alocată, cât și prin condițiile de acordare.

Suportul bugetar din partea UE este acordat sub formă de granturi pentru reformele sectoriale implementate deja, în anul 2016. În urma evaluării, Comisia Europenă a decis acordarea suportului bugetar pentru 4 programe, și anume: liberalizarea regimului de vize, reforma în domeniul finanțelor publice, liberalizarea comerțului și reforma poliției. În acest sens, în luna decembrie a.c. urmează să fie debursați 21,5 milioane de euro. Despre acest fapt a anunțat Guvernul Republicii Moldova pe 23 noiembrie, ca urmare a discuțiilor dintre Prim-ministrul Pavel Filip și Comisarul European pentru Politica de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn.

Totodată, pe 23 noiembrie a.c., la Bruxelles, Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, și Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, din partea Republicii Moldova, și Comisarul European pentru Afaceri Economice și Financiare, Impozitare și Vamă, Pierre Moscovici, din partea Uniunii Europene, au semnat pachetul de documente privind acordarea asistenței macrofinanciare de 100 milioane de euro țării noastre. 40 milioane de euro urmează să fie acordate sub formă de grant, iar 60 milioane de euro – sub formă de împrumut. Acordul urmează să treacă prin procedura de ratificare, atât de către Republica Moldova, cât și de către Uniunea Europeană.

Menționăm că asistența macrofinanciară va fi acordată țării noastre în 3 tranșe, și doar după evaluarea UE privind respectarea acțiunilor agreate pentru fiecare tranșă. În total au fost convenite 28 de acțiuni.
Luând în considerare cele menționate mai sus, solicităm instutuțiilor mass-media să rectifice informațiile eronate difuzate, pentru a nu genera confuzie în spațiul public.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus